Na ladji Costa Concordia našli še pet trupel

Skupno število smrtnih žrtev nesedle italijanske križarke se je dvignilo na enajst.

Objavljeno
17. januar 2012 08.09
Posodobljeno
17. januar 2012 08.09
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rim - Italijanski reševalci so na nasedli križarki Costa Concordia našli še pet trupel, s čimer se je število smrtnih žrtev povzdignilo na enajst. Pred tem so iz italijanske obalne straže sporočili, da pogrešajo 29 ljudi.

Reševanje na ladji Costa Concordia se nadaljuje

Reševalci so vso noč preživeli na nasedli potniški ladji Costa Concordia, ki je v petek zvečer zadela ob čeri pri italijanski obali. Predstavnik italijanske obalne straže Marco Brusco je dopoldne povedal, da še pogrešajo 25 potnikov in štiri člane posadke, od tega šest Italijanov in deset Nemcev.

Upanja menda še niso povsem izgubili, saj še niso pregledali vseh 17 palub potopljene velikanke. »Razmere na ladji so katastrofalne. Zelo je naporno,« je povedal Rodolfo Raiteri, vodja potapljaškega oddelka italijanske obalne straže. Pojasnil je, da delo potapljačev močno ovira pohištvo in razbitine na hodnikih.

Na ladji tudi Slovenka

Iz slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je bila na ponesrečeni ladji Costa Concordia tudi Slovenka. Članica posadke v nesreči ni bila poškodovana. Družba, ki ima v lasti nasedlo ladjo, bo vsem potnikom in članom posadke omogočila povratek domov.

Italiji grozi okoljska katastrofa

Reševanje bi lahko oviralo tudi slabo vreme in razburkano morje. Potniška ladja namreč na čereh ni stabilna in bojijo se, da bi več tisočtonska ladja zdrsnila s čeri. Reševalci so morali prav zaradi tega včeraj za nekaj ur prekiniti z delom. Oblasti se bojijo tudi ekološke katastrofe. V rezervoarjih je namreč še vedno 2300 ton nafte, ki bi ob izlitju ogrozila morski živelj. Nizozemska družba, ki se ukvarja z reševanjem nasedlih ladji, je sporočila, da bodo gorivo začeli izčrpavati še ta teden.

Kapitana bodo danes zaslišali

Lastniki družbe, ki je imela v lasti nasedlo ladjo, so za nesrečo že obtožili kapitana Coste Condordia. »Izvedel je manever, ki ga nismo odobrili, in se od njegovega dejanja povsem distanciramo,« je povedal Pier Luigi Foschi, predstavnik družbe.

Italijanski tožilci so kapitana Francesca Schettinija in njegovega namestnika že obtožili večkratnega uboja, očitajo pa jima tudi, da sta zapustila plovilo še preden je bil rešen zadnji potnik. Prepis pogovora med kapitanom in obalno stražo med drugim razkriva, da so po nesreči Schettinija pozivali, naj se vrne na svoje delovno mesto, a tega ni storil. »Kaj delaš? Ali ne boš pomagal pri reševanju?« ga je spraševal eden od zaposlenih pri obalni straži ter ga pozival, naj pove natančno število potnikov na ladji.

Kapitan menda delal uslugo šefu gostinskega osebja

Na Costi Concordii je bilo v času nesreče 4200 ljudi, ki so ravno začeli s križarjenjem do Francije in Španije. Otočani so povedali, da je potniška ladja tik pred nesrečo plula veliko preblizu obale. Po neuradnih informacijah je kapitan delal uslugo vodji gostinskega osebja, ki je prihajal z otoka Giglio. Po besedah očividcev, je otočan kapitana tik pred nesrečo posvaril: »Bodi previden, smo izredno blizu obale«.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, so ob trku najprej ugasnile luči. Po zvočnih so potnikom spočili le, da imajo manjše težave z elektriko. Panika je zavladala šele, ko se je ladja nenadoma prebrnila na bok. »Vladala je popolna panika. Bila sem na smrt prestrašena, poskušala pa sem miriti ljudi. Ljudje so prebledeli od strahu, jokali in kričali,« je za BBC povedala 23-letna članica posadke. Eden prvih reševalce, ki je prispel na ladjo, pa je razmere na Costi Concordii opisal kot »apokaliptične«.