Na muhi sankcij EU tudi krogi bliže Putinu

Sankcije da niso maščevanje, marveč sredstvo za dosego cilja - spoštovanja ukrajinske suverenosti.

Objavljeno
21. marec 2014 08.33
UKRAINE-CRISIS/EU-SANCTIONS
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Voditelji 28 članic so prvi dan vrha EU, ki se je zavlekel čez polnoč, v skladu s pričakovanji sprejeli odločitev, da bodo na črni seznam tarč evropskih sankcij (zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v EU) proti Rusiji uvrstili še dvanajst oseb, povezanih z aneksijo Krima.

Njihova imena so še neznanka, predvidoma bodo objavljena danes okoli poldneva. Po naših informacijah so med novinci na listi tudi višje uvrščeni predstavniki Rusije kot prvih 21 oseb, ki so na njem že od ponedeljka. Predvidoma na njem ni oligarhov.

Omenja se, da je na seznamu namestnik ruskega premiera in nekdanji veleposlanik Moskve pri Natu Dmitrij Rogozin. Še več, ponoči je zakrožila informacija, da je na njem tudi direktor tiskovne agencije Rosija Segodnja (v lasti vlade) Dmitrij Kiseljov, ki je postal svetovno znan, ko je pred kratkim na televiziji govoril o tem, da je Rusija edina država na svetu, ki lahko spremeni ZDA v radioaktivni prah ...

Voditelji članic so še preklicale vrh EU-Rusija, predviden za junij, in dvostranske vrhe članic in Moskve. To, denimo, velja za redna nemško-ruska medvladna posvetovanja

Unija opozarja, da bo nadaljnja destabilizacija Ukrajine, ki bi jo povzročila Rusija, sprožile široke ukrepe EU na več gospodarskih področjih. Od evropske komisije in članic pričakujejo pripravo možnih gospodarskih ukrepov, tudi na področju izvoza orožja. Komisija naj bi tudi preučila, na katerih področjih bi sploh lahko sprejeli sankcije.

»Senca sankcij že ima vpliv na investicijsko vzdušje v Rusiji,« je ugotavljal predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy. Sankcije da niso maščevanje, marveč sredstvo za dosego cilja - spoštovanja ukrajinske suverenosti.

EU je pripravljena na organizacijo dialoga med Rusijo in Ukrajino. Zagovarjajo začetek delovanja opazovalne misije OVSE na terenu. Če ne bo mogla začeti delovati v naslednjih dneh, bo Unija v odposlala svojo misijo na jug in vzhod Ukrajine.