Na Otoku stavka milijon javnih uslužbencev

Gre za največjo stavko v Britaniji, odkar je vodenje vlade leta 2010 prevzel britanski premier David Cameron.

Objavljeno
10. julij 2014 14.12
BRITAIN/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

London − V Veliki Britaniji danes stavka več kot milijon javnih uslužbencev, piše Slovenska tiskovna agencija. Na tak način izražajo svoje nestrinjanje z višino plač in drugimi varčevalnimi ukrepi britanske vlade. Gre za največjo stavko na Otoku, odkar je vodenje vlade leta 2010 prevzel britanski premier David Cameron.

V Britaniji danes med drugim stavkajo učitelji, smetarji in nadzorniki parkov. Stavko spremljajo protestni shodi. V središču Londona bodo protestni shod pripravili na Trafalgarskem trgu.

Cameronova vlada je leta 2010 za dve leti zamrznila plače javnih uslužbencev, po izteku teh dveh let pa omejila zvišanje plač na odstotek na leto, piše STA. Sindikati ocenjujejo, da s tem plače niso usklajene s čedalje višjimi življenjskimi stroški. »Zaradi tega stavkajoči zaslužijo javno podporo,« je dejal generalni sekretar Zveze britanskih sindikatov Frances O'Grady.

»Šli smo skozi globoko, globoko recesijo in imel smo velik proračunski primanjkljaj, zaradi tega smo morali biti vzdržni,« pa je po pisanju STA dejal član vladnega kabineta Francis Maude.