Na Slovaškem amnestija za okoli 500 ljudi

Vse, ki jih zajema amnestija, bodo odslej obravnavali, kot da niso bili nikoli obsojeni.

Objavljeno
02. januar 2013 15.12
Posodobljeno
02. januar 2013 15.34
lvu TURK - GASPAROVIC
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bratislava − Slovaški predsednik Ivan Gašparovič je z začetkom novega leta pomilostil okoli 500 ljudi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Amnestija se med drugim nanaša na tiste, ki so bili obsojeni na pogojno kazen ali na največ 18 mesecev zapora v najmanj varovanih zaporih. Poleg tega se je predsednik odločil za pomilostitev vseh državljanov drugih držav članic Evropske unije, ki so bili pred prvim avgustom 2004 izgnani iz Slovaške, vseh tistih, ki so zločine zagrešili med služenjem obveznega vojaškega roka, in pa mladih, obsojenih na manj kot 18 mesecev zaporne kazni.

Se pa po drugi strani amnestija ne nanaša na tiste, ki so koga ubili ali huje telesno poškodovali, zanemarjali otroke ali ogrožali etično vzgojo mladih, preprodajali droge, dajali alkoholne pijače mladoletnim oziroma so zločine zagrešili pod vplivom drog ali alkohola, piše STA.

Amnestija se lahko podeli tudi določenim skupinam ljudi, ki sicer ne izpolnjujejo zgoraj naštetih pogojev, so pa starejši od 65 let ali hudo bolni ter nosečim ženskam in staršem samohranilcem z majhnimi otroki.

Vse, ki jih zajema amnestija, bodo odslej obravnavali, kot da niso bili nikoli obsojeni, zaključuje STA.