Na Slovaškem ogrevanje pred predsedniškimi volitvami

Predsedniku vlade Ficu očitajo vpletenost v škandal prodaje slovaških kvot za izpuste ogljikovega dioksida.

Objavljeno
13. februar 2014 21.49
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Slovaški parlament je včeraj glasoval o nezaupnici predsedniku vlade Robertu Ficu zaradi korupcijskega škandala iz časov njegove prve vlade. Ker je Fico kandidat na skorajšnjih predsedniških volitvah, dogajanje povezuje s predvolilno kampanjo.

Ker ima vladajoča stranka Smer večino poslancev v parlamentu, ni bilo bojazni, da bi lahko nezaupnica proti njenemu predsedniku in predsedniku vlade Ficu uspela. Glasovanje so zahtevale tri opozicijske stranke, KDH, Most-Hid in SDKU. Njihovi poslanci so med Ficovim govorom v narodni radi razvili velik napis, na katerem je pisalo »Ficova pravičnost: ljudem centi, prijateljem milijarde.« Fico je v govoru poslancem zavrnil očitke opozicije, saj da je politične posledice afere že leta nosil takrat pristojni minister iz stranke SNS Ján Slota, ki je moral odstopiti. Pripomnil je, da gre za predvolilno potezo opozicije, ki se ne more sprijazniti, da ima stranka Smer stabilno vlado in stabilno podporo v parlamentu. Po govoru je odšel iz parlamenta z opravičilom, da ima sestanek s češkim kolegom ­Bohuslavom Sobotko.

Sumljiva prodaja

Predsedniku vlade Ficu očitajo vpletenost v škandal prodaje slovaških kvot za izpuste ogljikovega dioksida prek sumljivega podjetja Interblue Group, ki so ga razkrili švicarski preiskovalci. Ti so dokazali, da za tem podjetjem, registriranem na »garažnem« naslovu v ZDA, stojijo slovaški državljani, ti pa so si razdelili za 47 milijonov evrov provizij. Nekateri podjetniki, katerih imena so na podlagi švicarskih razkritij prišla v javnost, so na Slovaškem dobro znani in domnevno povezani s politiko.

Opozicijske stranke zahtevajo, naj Fico odstopi. Ne samo zato, ker se je škandal z milijonskimi provizijami zgodil v času njegovega vladanja, ampak tudi zaradi sedanjega odziva na ugotovitve švicarskih preiskovalcev; Fico in notranji minister Robert Kaliňák sta namreč zanikala, da bi vedela za kakršenkoli seznam s škandalom povezanih poslovnežev in podjetij, nato pa se je izkazalo, da so ga švicarski preiskovalci zares poslali slovaškim kolegom. Skriti seznam je nato po pritisku medijev objavilo državno tožilstvo, za tem pa še mediji.

Ker Fico kandidira na predsedniških volitvah, ki bodo 15. marca, je včerajšnja izredna seja slovaškega parlamenta, sklicana na zahtevo opozicije, po mnenju vladajoče stranke Smer le del kampanje, s katero želijo škoditi Ficovemu ugledu. Javnomnenjske ankete mu sicer kažejo veliko prednost pred ostalimi kandidati, a ne več kot 50-odstotne podpore, da bi si zagotovil zmago v prvem krogu. Vendar bi mu lahko prekrižal načrte drugi najbolj priljubljeni kandidat, nekdanji poslovnež in filantrop Andrej Kiska, ki bi, sodeč po zadnji javnomnenjski anketi, v drugem krogu Fica celo premagal.

Robert Fico je spomladi leta 2012 že drugič postal predsednik slovaške vlade, potem ko je njegova levosredinska stranka Smer na predčasnih volitvah zmagala z absolutno večino; v parlamentu ima 83 od 150 poslancev, zato Fico tokrat vlada brez koalicijskih partnerjev. Tako prepričljiva zmaga je posledica velike korupcijske afere Gorilla, v kateri so prisluhi razkrili zakulisno dogovarjanje o privatizaciji slovaških podjetij, in močnih notranjih razprtij, ki so spremljale delo desne vlade premierke Ivete Radičove od volitev leta 2010.

Prvič je Fico vladal Slovaški med letoma 2006 in 2010, takrat v koaliciji s strankama SNS in LS-HZDS. V tistem času, leta 2008, se je zgodila sporna preprodaja slovaških emisijskih kuponov, zaradi katere se je moral Fico včeraj zagovarjati pred poslanci.