Na Tajskem razglasili izredno stanje

Vlada ostaja na oblasti, zato vojska trdi, da ne gre za vojaški udar.

Objavljeno
20. maj 2014 09.16
Posodobljeno
20. maj 2014 09.18
THAILAND-PROTEST/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bangkok − Tajska vojska je po večmesečni politični krizi, ki so jo spremljali množični protesti, v državi razglasila izredno  stanje. Vojska, ki je s potezo pridobila precej pooblastil, je na ulice poslala vojake in oklepnike ter cenzurirala medije. Kljub temu vlada ostaja na oblasti, zato vojska trdi, da ne gre za vojaški udar, piše agencija AFP.

Vojska je prek svojega televizijskega programa sporočila, da so izredno stanje uvedli, da bi v državi, ki jo več kot pol leta pretresajo protesti, v katerih je umrlo 28 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih, znova vzpostavili mir in red. »To ni udar,« so sporočili in dodali, naj državljani živijo naprej kot ponavadi.

Kljub tem zagotovilom se zaskrbljenosti državljanov ni bilo mogoče izogniti, poroča AFP, posebej po tem, ko je načelnik generalštaba tajske vojske Prayuth Chan-O-cha v imenu nacionalne varnosti odredil cenzuro medijev. Prekinili so oddajanje več tako vladnih kot protivladnih televizijskih programov.

Vojska je sicer tako privržencem kot nasprotnikom oblasti dovolila, da v Bangkoku obdržijo protestne tabore, a prepovedala vsakršne protestne shode.

Po navedbah tiskovnega predstavnika tajske vlade se vojska o razglasitvi izrednega stanja ni posvetovala z vlado, zato je premier Niwatthamrong Boonsongpaisan sklical nujno sejo. Na potezo vojske se bodo predvidoma odzvali še danes.