Na volitvah prepričljivo zmagal Putin

Putin, ki utegne v Kremlju ostati do leta 2024, je svoj predsedniški mandat začel s shodom na Manežni ploščadi.

Objavljeno
04. marec 2012 19.16
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Zmagovalec šestih ruskih predsedniških volitev je nekdanji premier in dvakratni predsednik Vladimir Putin, ki so mu po preštetih 25 odstotka glasovnicah namerili 63 odstotno podporo. Svoj tretji predsedniški mandat je začel s shodom na Manežni ploščadi, ki je le lučaj oddaljena od Kremlja, kjer utegne ostati kar do leta 2024.

»Obljubil sem vam, da bomo zmagali. Zmagali smo! Slava Rusiji!« je Putin pozno zvečer stopil pred več kot 100 tisoč svojih privržencev, ki mu pripisujejo zasluge za rusko stabilnost. Po licih so mu tekle solze. »Ta zmaga je potrebna nam vsem, vsej naši državi,« mu je podporo izrekel aktualni predsednik Dmitrij Medvedjev. Množica je mahala z ruskimi trobojnicami in v nebo spuščala bele, rdeče in modre balone. »Putin - naš predsednik in Verjamemo v Putina«, je bilo zapisano na transparentih, ki so jih delili organizatorji. Tudi na tem shodu je bilo mogoče srečati kar nekaj ljudi, ki so se pritoževali, da so prišli pod prisilo. »Na Manežni je pravi pekel. Glede na varnostne ukrepe, verjetno pričakujejo prihod Putina,« je preko twitterja sporočil popularni bloger Ilja Varlamov.

Ko je predsednik Osrednje volilne komisije prebral prve izidi šestih ruskih predsedniških volitev, je v dvorani zadonel glasen aplavz. »Pričakovali smo, da bo zmagal v prvem krogu, nismo pa pričakovali tako dobrega rezultata,« se je odzval vodja Putinovega volilnega štaba in režiser Stanislav Govorukin. Dostop do poslopja Osrednje volilne komisije je bil ves dan zaprt, saj se je ta kot kaže bolj resno ukvarja z možnostjo povolilnih protestov, ki jih opozicija sicer napoveduje šele za jutri, kot pa z obtožbami o množičnih volilnih prevarah. Sami so jih našteli samo 89, neodvisne organizacije za spremljanje volitev pa med 3 in 4 tisoč.

Največkrat omenjajo manipulativno polnjenje volilnih skrinjic in t.i. vrtiljak, ko avtobusi uslužbence državnih ustanov vozijo od volišča do volišča, kjer morajo vsakič znova glasovati za »pravega kandidata.« Volitve je za »nepoštene, nepravične in nevredne«, razglasil tudi drugouvršeni kandidat, predsednik komunistične partije Genadij Zjuganov, ki so mu namerili 17,3 odstotno podporo. Nihče od drugih treh kandidatov; Vladimir Žironovski, Mihail Prohorov in Sergej Mironov, ni prejeli več kot 10 odstotka glasov.

Volitve so potekale v ozračju izrednih razmer in središče mesta je bilo ves dan polno vojaških in policijskih vozil ter vojakov in policistov. Za edini resen incident so poskrbele gole protestnice iz ukrajinskega gibanja Femen, ki so poskušale ukrasti volilno skrinjico, zraven pa so kričale »Krademo za Putina! Putin je tat!« Tarčo svojega protesta, ki se je na volilni dan v javnosti po dolgem času pojavil z uradno soprogo Ljudmilo Putin, so zgrešile za slabo minuto. Ne glede na to je Putinu glasovnica pred oddajo padla na tla, kar bi lahko razumeli kot napoved mandata, ki zaradi vse večjega nezadovoljstva ne bo tako trden kot sta bila prva dva med leti 2000-2008.

Dokončni izidi volitev, ki se jih je udeležilo 56 odstotkov od 109 milijonov volilnih upravičencev, bodo znane jutri, inavguracija novega starega predsednika pa bo potekala maja.