Na vrhu Arabske lige sirski sedež zasedla opozicija

Na vrhu se bodo voditelji arabskih držav posvetili prav vprašanju državljanske vojne v Siriji.

Objavljeno
26. marec 2013 12.40
QATAR-ARAB-SUMMIT-SYRIA-CONFLICT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask, Doha − Sirska opozicijska Nacionalna koalicija je na današnjem zasedanju Arabske lige v Katarju zasedla uradni sedež Sirije, piše Slovenska tiskovna agencija. Sedež je bil sicer prazen, vse odkar je organizacija novembra 2011 prepovedala sodelovanje režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Na vrhu se bodo voditelji arabskih držav sicer posvetili prav vprašanju državljanske vojne v Siriji, ki je doslej terjala že več kot 72.000 življenj.

Uvodni nagovor iraškega predsednika Džalala Talabanija, ki ima težave z zdravjem, je danes prebral njegov odposlanec. Irak je sporočil, da je v sirskem konfliktu proti »vsakršnemu vmešavanju«, piše STA. Drugačnega mnenja pa je država gostiteljica − Katar. Emirat, ki sirske upornike menda zalaga z orožjem, je opozicijo kot »legitimno zastopnico sirskega ljudstva« tudi povabil na vrh.

Dvodnevno zasedanje v Dohi poteka v času, ki je za sirsko opozicijo precej napet, dodaja STA. Ahmed Moaz al Katib je namreč v nedeljo odstopil s funkcije njenega vodje. Al Katib kljub temu še vedno namerava nagovoriti vrh Arabske lige in je skupaj z Gasanom Hitom, začasnim premierom sirskih ozemelj v rokah upornikov, tudi zasedel sirski sedež.

Spopadi v Siriji še kar divjajo

V Siriji so medtem sile, zveste al Asadu, znova pridobile nadzor nad četrtjo Baba Amr v mestu Homs, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Uporniki so se iz četrti po navedbah prič umaknili.

Sirski observatorij za človekove pravice je v ponedeljek v Siriji naštel 92 smrtnih žrtev, med njimi devet otrok. 16 ljudi je bilo pred smrtjo mučenih, 22 pa jih je pripadalo uporniškim bojevnikom. Največ žrtev, 47, je observatorij naštel v Damasku, v Homsu pa je umrlo 13 ljudi, še piše STA.