Murdoch na zaslišanju zanikal osebno odgovornost

Britanski parlamentarni odbor je zaradi medijske afere zaslišal najbolj vplivno medijsko trojico na Otoku.

Objavljeno
19. julij 2011 08.58
Posodobljeno
19. julij 2011 08.58
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

London − Pred britanskim parlamentarnim odborom za kulturo, medije in šport se je okoli pol četrte ure popoldne po našem času začelo zaslišanje medijskega mogotca Ruperta Murdocha in njegovega sina Jamesa Murdocha, zaradi afere z vdiranjem v telefone in prisluškovanje pri tabloidu News of the World. Nekaj ur za njima je pred odborom nastopila še nekdanja odgovorna urednica tabloida Rebekah Brooks.

Murdoch je v uvodni izjavi dejal, da je to najbolj ponižen dan v njegovem življenju. Kot je dodal, ne išče izgovorov, toda meni, da ga ni mogoče povsem okriviti, ker v podjetju s 53.000 zaposlenimi ni odkril škandala. Na vprašanje, koga potemtakem krivi za celoten fiasko, je Murdoch odgovoril, da ljudi, katerim je zaupal, da bodo vodili njegov medijski imperij, in ljudi, ki so jim zaupali oni. Kot je dodal, je bil sicer pod vtisom, da se je afera s prisluškovanji zaključila že leta 2007.

Medijski mogotec je pred parlamentarnim odborom še povedal, da ni nobenih dokazov, da so njegovi novinarji vdirali v glasovno pošto žrtev terorističnega napada na Svetovni trgovinski center v New Yorku 11. septembra 2001, kar je ena od ključnih obtožb, ki jo preiskuje ameriški zvezni preiskovali urad FBI in bi lahko škodil njegovim dejavnostim na ameriških tleh.

Njegov sin James, vodja hčerinskega podjetja News International, pa se je opravičil žrtvam škandala, med njimi tudi mladoletnim žrtvam kaznivih dejanj, družinam ubitih vojakov in žrtvam terorističnih napadov. Poleg tega je zanikal, da je nekdanja odgovorna urednica tabloida Rebekah Brooks vedela za prisluškovanje.

Tudi Brooksova je svoje pričanje začela z opravičilom. Dejala je, da so v tabloidu med več notranjimi preiskavami vztrajno zanikali vdiranje v telefone. Na vprašanje, ali so ji lagali sodelavci pri časniku, zaradi poteka kazenske preiskave ni hotela odgovoriti.

Trojico čaka vrsta perečih vprašanj

Zaslišanje trojice je za odbor sicer najpomembnejši test avtoritete vse od leta 1979, ko so ga ustanovili. Vprašanja se bodo predvidoma nanašala predvsem na nezakonite vdore v mobilne telefone in domnevna podkupovanja britanskih policistov. James Murdoch bo moral med drugim pojasniti tudi, zakaj je izvršnem direktorju zveze profesionalnih angleških nogometašev Gordonu Taylorju v zameno za molk izplačal podkupnino. Ta je namreč že pred časom ugotovil, da so mu novinarji ukinjenega tabloida News of the World vdrli v telefon. James Murdoch je še pred današnjim zaslišanjem povedal, da izplačilo podkupnine sicer obžaluje, a da pravzaprav takrat ni vedel, kaj je podpisal.

Murdocha in Brooksova se bodo morali odzvati tudi na obtožbe namestnika londonskega policijskega komisarja Jona Yatesa, da med preiskavo o vdorih v mobilne telefone med letoma 2006 in 2010 niso hoteli sodelovati z oblastmi.

Današnjega zaslišanja še pred nekaj dnevi najmočnejše medijske trojice na Otoku se je sicer hotelo udeležiti več deset ljudi, pred prostori, kjer poteka zaslišanje, pa so jih pričakali številni predstavniki medijev.

Afera zamajala Cameronov stolček

Afera pred dnevi ukinjenega tabloida je sicer pretresel Veliko Britanijo, pod velikimi pritiski pa se je zaradi nje znašel celo premier David Cameron. Ta je bil pred časom namreč gost na zabavi Brooksove.

Tako je iz vrst laburistične opozicije slišati vse več pozivov po njegovem odstopu, kritični pa so tudi v njegovi Konservativni stranki, saj je Cameron kljub aferi odpotoval na načrtovani obisk Afrike. Tega je zaradi zadnjih dogodkov sicer skrajšal − na Otok se tako vrača še danes.

Nekdanji prvi mož policije zanikal nepravilnosti

Pred poslanci je danes pričal tudi nekdanji prvi mož britanskih policistov Paul Stephenson, ki je odstopil v nedeljo. Kot je pojasnil, je odstopil, ker so obtožbe na njegov račun postale moteče za njegovo delo in je želel zmanjšati škodo, ki bi lahko doletela Scotland Yard. Poleg tega je na zaslišanju zanikal kakršne koli nepravilnosti pri zaposlitvi nekdanjega namestnika urednika tabloida News of the World Neila Wallisa pri metropolitanski policiji.

Po Stevensonu je pričal še njegov nekdanji namestnk John Yates, ki je odstopil včeraj. Kot je dejal, bi leta 2009, ko je zavrnil vnovično odprtje preiskave zaradi vdiranja v telefone, ravnal drugače, če bi vedel, kako se bo zgodba razpletla.

Policija smrt nekdanjega novinarja tabloida še preiskuje

Britanska policija pa medtem še vedno preiskuje smrt nekdanjega novinarja tabloida News of the World Seana Hoara, ki so ga včeraj našli mrtvega v njegovem domu. Prav on je bil tisti, ki je opozoril na sporne novinarske prakse zaposlenih pri tabloidu. Policija vzroka njegove smrti še ni odkrila, so pa povedali, da okoliščine niso sumljive.

Hekerji Murdocha razglasili za mrtvega

Danes pa je bralce in zaposlene pri The Sun presenetila naslovna novica, da so medijskega mogotca in lastnika časnika Ruperta Murdocha našli mrtvega. Klik na novico je obiskovalce preusmeril na Twitterjev profil, kjer je odgovornost za vdor na spletno stran prevzela hekerska skupina Lulz Security. Zaposleni pri Murdochovi korporaciji News International so ponarejeno vsebin kmalu odstranili s strani.