Na vzhodu BiH odkrili večje nahajališče litija

Po prvih ocenah naj bi bilo na nahajališču za okoli deset milijard evrov litija.
Fotografija: Čeprav ArCore že išče delavce in podporo lokalnega prebivalstva, župan občine Lopare Rado Savić vztraja, da bodo najprej preverili okoljske vplive izkopavanja litija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Čeprav ArCore že išče delavce in podporo lokalnega prebivalstva, župan občine Lopare Rado Savić vztraja, da bodo najprej preverili okoljske vplive izkopavanja litija. FOTO: Reuters

Švicarska družba ArCore trdi, da je blizu občine Lopare na vzhodu Bosne in Hercegovine odkrila velike količine litija, zaradi česar bodo pristojno ministrstvo entitete Republika Srbska zaprosili za dovoljenje za izkopavanje. Po prvih ocenah naj bi bilo na nahajališču za skoraj deset milijard evrov litija, pišejo mediji v BiH.

Raziskave ArCora na navedenem območju so trajale štiri leta in pol. Kot so sporočili iz podjetja, so pokazale, da nahajališče vsebuje velike količine litijevega karbonata, magnezija, kalija in bora.

Litij na tem nahajališču naj bi bil po prvih ocenah vreden okoli deset milijard evrov. Če bi ga začeli izkopavati, bi izkopavanja trajala približno 65 let, je pred nedavnim pisal banjaluški portal Nezavisne novine.

V švicarskem podjetju so za mrežo Radio Slobodna Evropa (RSE) dejali, da bi izkopavanja prinesla gospodarsko rast in več tisoč delovnih mest.

2,4 milijona ton litija

Kakšna je vrednost litija na tem območju, niso pojasnili, vendar v opisu projekta na uradni strani nevladnega evropskega inštituta za litij s sedežem v Bruslju piše, da je po prvih ocenah na nahajališču 2,4 milijona ton litijevega karbonata in 33,1 milijona ton borove kisline.

Čeprav ArCore že išče delavce in podporo lokalnega prebivalstva, župan občine Lopare Rado Savić vztraja, da bodo najprej preverili okoljske vplive izkopavanja litija, nato pa prebivalcem dali možnost, da o izkoriščanju te rude odločajo na referendumu, še pišejo Nezavisne novine.

Za izdajo dovoljenja za izkopavanje je pristojno ministrstvo za energetiko in rudarstvo Republike Srbske. Minister Petar Dokić je za banjaluško tiskovno agencijo Srna dejal, da je s projektom seznanjen. Dodal je, da je vsak raziskovalni projekt koristen za Republiko Srbsko, a da so še daleč od tega, da začnejo izkopavanja.

V občini Lopare živi okoli 15.000 ljudi. Nekateri od njih morebitno izkopavanje litija podpirajo, drugi pa opozarjajo na negativne vplive na zdravje in okolje. Med njimi so tudi ekologi iz te občine Eko-leonardo, ki so za RSE dejali, da bodo koristi od projekta imeli samo vlagatelji, prebivalci pa se bodo začeli izseljevati.

Nahajališče litija so pred leti odkrili tudi v srbskem mestu Loznica, ki je od občine Lopare oddaljeno približno 50 kilometrov. Britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto je bil pripravljen v projekt vložiti okoli 2,3 milijarde evrov kapitala, a so mu ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Srbska vlada je zaradi nasprotovanja javnosti prostorski načrt za rudnik litija v Loznici iz leta 2020 zato lani razveljavila.

Preberite še:

Komentarji: