Na vzhodu Ukrajine novi spopadi

Ovse zaskrbljen zaradi kolon tankov.

Objavljeno
09. november 2014 11.32
APTOPIX Ukraine
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Kijev - V Donecku na vzhodu Ukrajine je v zgodnjih jutranjih urah odjeknilo novo streljanje, ki kaže na vse večjo ogroženost prekinitve ognja. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa je izrazila zaskrbljenost zaradi neoznačenih kolon tankov in drugih vojaških vozil na vzhodu Ukrajine, ki jih je ukrajinska vojska opazila že pred dnevi.

Opazovalci Ovseja, ki na območju nadzorujejo uveljavljanje prekinitve ognja, so prek 40 vojaških vozil opazili na vzhodu Ukrajine, na območju pod nadzorom proruskih separatistov. Med več kolonami vozil je eno sestavljalo devet tankov, sobotne navedbe Ovseja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Že v petek je tudi ukrajinska vojska sporočila, da je opazila kolono tankov in drugega težkega orožja, ki je na ozemlje Ukrajine vstopila iz Rusije.

Ta podobne obtožbe že vseskozi zanika, čeprav separatistom nudi politično in humanitarno pomoč in ni jasno, kako bi lahko ti imeli dostop do tako sofisticiranega orožja, piše AFP.

Poročilo Ovseja še krepi skrbi glede popolnega propada prekinitve ognja, o kateri sta se strani dogovorili v začetku septembra. Z njim sta želeli končati spopade, v katerih je bilo od pomladi po podatkih ZN ubitih približno 4000 ljudi.

Že v soboto so z območja mednarodnega letališča v Donecku, kjer vladne sile branijo delček ozemlja, poročali o spopadih. Tudi ponoči je v Donecku donelo večurno obstreljevanje, katerega posledic pa spričo policijske ure še ni bilo mogoče preveriti.