Na vzhodu ZDA milijoni še vedno brez električne energije

Zaradi vročine, ki ne pojenja, meteorologi svarijo pred novimi vročinskimi nevihtami s točo in silovitimi vetrovi.

Objavljeno
02. julij 2012 10.02
Posodobljeno
02. julij 2012 10.48
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Na vzhodu Združenih držav Amerike še vedno odpravljajo posledice petkovega neurja, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 17 ljudi, večina zaradi padajočega drevja. Z večjih cest so tako že odstranili porušena drevesa in daljnovode, pristojne službe pa še vedno vzpostavljajo električno energijo.

Po silovitem neurju je namreč več kot dva milijona gospodinjstev v devetih zveznih državah, med drugim v Virginiji, Marylandu, New Jerseyju, Ohiju, Kentuckyju in okrožju Columbia, ostalo brez električne energije.

Po informacijah elektrodistribucijskega podjetja Pepco, ki skrbi za ameriško prestolnico in njeno predmestje, bodo za vzpostavitev električne energije vsem odjemalcem morda potrebovali cel teden, pri tem pa jim bodo morali na pomoč priskočiti tudi sodelavci iz drugih zveznih držav in celo strokovnjaki iz Kanade. »Škoda je precejšnja. Čeprav pričakujemo, da bomo večini odjemalcev električno energijo zagotovili do petka, bi se nekatera dela lahko zavlekla tudi v vikend,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal regionalni vodja podjetja Pepco Thomas Graham.

Razmere so še hujše, ker se območje sooča s hudim vročinskim valom in temperaturami okoli 40 stopinj Celzija. Oblasti v Washingtonu so v urbanih območjih zato odprle številne centre, kjer se lahko ljudje ohladijo, poleg tega pa prebivalcem svetujejo, da se odpravijo v kino ali muzej, kjer imajo klimatske naprave.

Zaradi vročine, ki ne pojenja, meteorologi svarijo pred novimi vročinskimi nevihtami s točo in silovitimi vetrovi.