Najmanj 4 milijone Sircev potrebuje humanitarno pomoč

Svetovni program ZN za hrano opozarja na težave z dostopom v Sirijo.

Objavljeno
08. januar 2013 16.47
Posodobljeno
08. januar 2013 17.30
SYRIA-CRISIS/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

New York - Svetovni program za hrano (WFP) pri Organizaciji združenih narodov opozarja, da s hrano trenutno oskrbuje okoli 1,5 milijona Sircev, da pa ima težave z dostopom v državo preko sirskega pristanišča Tartus.

Zaradi naraščajočih spopadov v Siriji, kjer že 22 mesecev divja vojna, so, kot so poudarili pri WFP, bili prisiljeni svoje osebje doslej umakniti iz mest Homs, Alepo, Tartus in Kamisli, zaradi česar je najmanj milijon Sircev prikrajšanih za humanitarno pomoč. Združeni narodi sicer ocenjujejo, da humanitano pomoč potrebuje najmanj štiri milijone Sircev.

S spopadi se veča tudi število beguncev, piše BBC. Samo od začetka leta naj bi Sirijo, kjer se je marca leta 2011 začela vstaja proti predsedniku Bašarju al Asadu in prerasla v vojno, zapustilo najmanj 100.000 ljudi.

Po ocenah ZN je bilo v sirski vojni doslej ubitih najmanj 60.000 ljudi. Analitiki sicer opozarjajo, da ocena Združenih narodov ne kaže pravega stanja in da je žrtev v Siriji še veliko več, saj so informacije o padlih z nezadostnimi podatki odstranili s seznama, poleg tega pa številne smrti najverjetneje niti niso bile dokumentirane.