Največje demonstracije v samostojni Rusiji

Samo v glavnem mestu se je na shodu za svobodne volitve zbralo več kot 50.000 ljudi, po vsej Rusiji pa več kot 150.000.

Objavljeno
10. december 2011 18.19
Posodobljeno
10. december 2011 18.30
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – »Še bomo prišli!« so udeleženci skandirali na največjem protestnem shodu v Moskvi po razpadu Sovjetske zveze, na katerem več kot 50.000 ljudi zahteva svobodne volitve, vzklikajo pa tudi gesla proti ruskemu premieru Vladimirju Putinu. Številni udeleženci so si na prsi pripeli belo pentljo, ki je postala simbol ruskega protestnega gibanja.

Njegovi pripadniki danes protestirajo na ulicah kar 135 ruskih mest. Shodi so minili mirno, z izjemo Habarovska na Daljnem vzhodu, Perma na Uralu, do aretacij pa je prišlo tudi v Sankt Peterburgu.

»Naše srce zahteva spremembe, naše oči zahtevajo spremembe, so v našem smehu, v naših solzah, utripajo v naših venah,« je na Blatnem trgu na reki Moskvi odmevala kultna pesem ruske rokovske legende Viktorja Coja. Ob rahlem naletavanju snega so bili vsi zadovoljni, da največji praznik nepokorščine v sodobni ruski zgodovini mineva mirno. Tako zelo, da se je nekdo na odru zahvalil varuhom reda in miru, ki so bili do protestnikov še pred nekaj dnevi neusmiljeni. »Policija je z narodom!« jih je nagradila množica.

Mraz je lezel v kosti, s pordelih obrazov udeležencev pa je sijalo zadovoljstvo. »Bolj kot to, kar so povedali govorci, me je pretreslo število ljudi. Poleg tega sem presenečen, da so tistim, ki so se zbrali na Trgu revolucije, omogočili neoviran prehod. Prepričan sem bil, da bodo vse aretirali,« je 24-letni Aleksej Andrejev omenil skupino 10.000 protestnikov, ki se je kljub dogovoru z oblastmi zbrala na Trgu revolucije. Kot reden udeleženec opozicijskih demonstracij kar ni mogel verjeti, da vse mineva tako mirno.

Rusija ima ljudi

Večina udeležencev je na opozicijskem shodu prvič. »Rusija ima ljudi,« jih je z govorniškega odra spodbujal Sergej Mitrohin iz opozicijske stranke Jabolko. Na otočku sredi reke Moskve so prvič družno nastopili nacionalisti, komunisti, liberalci... »Če bodo ruske televizijske postaje spet poročale, da smo se zbrali, ker nam je tako ukazala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, potem naj jim bo jasno, da ne bomo pozabili in oprostili. Sramota putinski televiziji!« je poudaril Leonid Parfenov, nekdanja zvezda nekoč svobodne, zdaj pa državne televizijske postaje NTV.

Organizatorji shoda so sprejeli resolucijo, v kateri so zahtevali takojšnjo izpustitev vseh političnih zapornikov, razveljavitev volilnih izidov, odstop predsednika osrednje volilne komisije Vladimirja Čurova ter preiskavo o njegovem ravnanju, preiskavo o vseh volilnih kršitvah, razpis novih volitev, registracijo opozicijskih strank, razveljavitev 7-odstotnega volilnega praga ter nove, svobodne in poštene volitve.