Največje letališče na svetu bo v Carigradu

Leta 2017 bo s prvega mesta izpodrinilo Atlanto. Medtem o večjem ali novem letališču razmišljajo tudi v Londonu.

Objavljeno
05. maj 2013 13.35
afp_istanbul
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Carigrad - Mednarodnima letališčema v Carigradu se bo v prihodnjih letih pridružilo še tretje. Zgradili ga bodo na severu mesta in bo lahko vsako leto sprejelo 150 milijonov potnikov. S tem bo ameriškemu mestu Atlanta odvzelo krono največjega letališča na svetu, saj jih lahko sprejme »le« 90 milijonov.

Gradnja novega letališča, ki se bo razprostiralo na 77 kvadratnih kilometrih in imelo šest vzletnih stez, bi se lahko začela prihodnje leto. Načrtujejo štiri gradbene faze, stalo pa bo približno 7 milijard evrov.

Kot je poročal Telegraph, bodo prvo fazo končali predvidoma leta 2017, ko bo letališče lahko prepeljalo 90 milijon potnikov.

Turški minister za promet Binali Yildirimje je za britanski časopis dejal, da se tako pripravljajo tudi na kandidaturo za olimpijske igre leta 2020. V bližini namerava turška vlada postaviti tudi povsem novo mesto.

Za organizacijo iger se potegujeta tudi Tokio in Madrid, odločitev pa bo znana septembra.

Izvedbo projekta so zaupali konzorciju petih turških gradbenih podjetij, ki je na razpisu za gradnjo in koncesijo za 25-letno upravljanje ponudil največ, to je 22,15 milijarde evrov.

Kot je na koncu minulega tedna v Ankari komentiral turški prometni minister Binali Yildirim, je letališče največji tovrstni projekt v zgodovini Turčije. 

Načrtujejo, da bo dokončano do konca tega desetletja. Takrat bo lahko sprejelo približno 150 milijonov potnikov na leto. Z zdajšnjega carigrajskega letališča Atatürk je lani potovalo približno 37 milijonov potnikov, z letališča Sabiha pa približno 15 milijonov.

Novo letališče bo zraslo na severu Carigrada med mestoma Yeniköy in Akpınarna. V študija vpliva gradnje na okolje je turško ministrstvo za gozdarstvo ugotovila, da bodo morali neizogibno posekati 657.950 dreves, 1.855.391 pa jih bodo lahko presadili na druge površine.