Namigi o antisemitizmu: Nemška TV-oddaja užalila Poljake

Avtorji nadaljevanke so prikazali protijudovsko razpoloženje med poljskimi partizani med drugo svetovno vojno.

Objavljeno
10. april 2013 23.18
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Oddaja nemške ZDF o usodah posameznikov med drugo svetovno vojno, ki je hotela čim bolj približati resničnost tistega groznega časa, ni pretresla le Nemčije. Ker kaže protijudovsko razpoloženje med poljskimi partizani, so močno razburjeni tudi Poljaki.

Avtorji nadaljevanke v treh delih so več let raziskovali neštete resnične medvojne usode in iz njih ustvarili pet nemških prijateljev, ki jih hudo preizkusita vojna in nacizem. Bolniška negovalka Charlotte odide na fronto reševat življenja, brata Wilhelm in Friedhelm se tja odpravita bojevat, pevka Greta se doma zaplete z visokim nacistom, da bi rešila svojega judovskega prijatelja Viktorja. Zanj so scenarist Stefan Kolditz, producent Nico Hofmann in režiser Philipp Kadelbach najprej hoteli, da emigrira v Ameriko, od koder bi se v Nemčijo vrnil z ameriškimi vojaki, a so na koncu sklenili, da bo raje odšel k poljskim partizanom. To je film še izboljšalo, je v nekem intervjuju povedal Kolditz, kajti »dvorezne zgodovine« protijudovskih partizanov po njegovem mnenju ni izpovedal še nihče.

Protestno pismo

Poljaki pa niso navdušeni nad prizorom, v katerem poljski partizani sredi gozda ustavijo nacistični vlak, odprejo vagone – in jih spet zaprejo, ko v njih zagledajo Jude na poti v koncentracijsko taborišče. »Jude utapljamo kot mačke,« v filmu izjavi eden izmed poljskih partizanov. Oddaja nemške javne televizije je enkrat za spremembo v obsodbi združila tako leve kot desne poljske politične sile, poljski veleposlanik v Berlinu je napisal protestno pismo in eden največjih poljskih poznavalcev Nemčije Adam Krzeminski zahodno sosedo obtožuje, da bi rada krivdo za plinske celice delila s Poljaki.

Občutljiva preteklost

Ko gre za preteklost, so Poljaki občutljivi. Razburili so se že, ko je ameriški predsednik Barack Obama govoril o »poljskih« koncentracijskih taboriščih, po drugi strani pa tudi v poljski javnosti potekajo vroče razprave, ali niso ponekod, na primer v vasi Jedwabne, tudi sami nacistom pomagali s pogromi Judov. Po drugi strani pa so prav Poljaki kljub grožnji s smrtno kaznijo pomagali skrivati številne Jude ali pa so jim priskrbeli lažne dokumente za pobeg in v izraelski spominski ustanovi Yad Vashem so jih zaradi tega odlikovali 6394. Takšno čast si je prislužilo le 525 Nemcev. V globoki užaljenosti zaradi televizijske oddaje je zdaj poljska revija Uwazam Rze nemško kanclerko celo naslikala v koncentracijskem taborišču. Angela Merkel, čeprav delno tudi poljskega rodu in rojena desetletje po drugi svetovni vojni, se ne more znebiti primerjav z nacističnim časom.