Italijanke ogorčene – Napolitano v »svet modrecev« imenoval samo moške

Italijanski predsednik Napolitano je postal tarča kritik, saj je v skupino strokovnjakov za reševanje krize imenoval le moške.

Objavljeno
31. marec 2013 19.06
Posodobljeno
31. marec 2013 21.00
rsi_napolitano
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Rim - Na italijanskega predsednika Giorgia Napolitana se je vsul plaz kritik, potem ko je objavil imena deseterice t. i. »modrih mož«, ki naj bi pomagali Italiji najti pot iz krize. Med imeni namreč ni niti ene same ženske, poroča Reuters.

V skupini strokovnjakov so nekdanji predsednik ustavnega sodišča, vodja italijanskega statističnega urada, član uprave italijanske centralne banke ter uveljavljeni politiki iz levo- in desnosredinskih strank. Prvič se bodo sestali v torek.

»Žalostno, zelo žalostno, da med deseterico ni žensk,« je izbor komentirala Emma Bonino, nekdanja evropska komisarka in borka za enakopravnost žensk v politiki. »Ta skupina ne odseva odločitev družbe. Zanika prisotnost žensk v družbi in ni daljnovidna izbira,« je izjavila za italijanski časnik La Repubblica.

Čeprav italijanske volitve niso prinesle jasnih zmagovalcev, je bil pozitiven rezultat vsaj ta, da se je povečal procent poslank, in sicer iz 20 na 31 odstotkov.

Prve kritike so se pojavile na socialnem omrežju Twitter, potem ko sta izbor komentirali priznana italijanska pravnica Giulia Bongiorno in TV-voditeljica Michelle Hunziker. Slednja je zapisala, da se stvari žal ne premikajo na boljše.

Dnevni časopis Corriere della Sera pa je na naslovnici objavil članek s pomenljivim naslovom: Kot vedno brez žensk.