Nato: Moskva ogroža varnost v Evropi

Fogh Rasmussen je pozval Rusijo, naj spoštuje suverenost Ukrajine, vključno s premiki vojaških enot na Krimu.

Objavljeno
02. marec 2014 14.08
UKRAINE-CRISIS/
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Nato je začel posvetovanja o položaj v Ukrajini. Sestal se je Severnoatlantski svet, njegovo ključno telo, v katerem sedijo predstavniki članic.

Generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen je pozval Rusijo, naj spoštuje suverenost Ukrajine, vključno s premiki vojaških enot na Krimu. Moskvi je očital, da s svojim ravnanjem ogroža mir in varnost v Evropi. Rusijo je pozval k zmanjševanju napetosti.

Kot je pojasnil Rasmussen, je bilo zasedanje sveta sklicano zaradi ruske vojaške akcije v Ukrajini in Putinovih groženj suvereni državi. Rusko početje v Ukrajini da krši ustanovno listino Združenih narodov.

Zavezništvo razpravlja o vplivu ravnanja Rusije tako na evropsko varnost in mir kot tudi na Natove odnose z Rusijo.

Nato podpira ukrajinsko ozemeljsko celovitost, suverenost in pravico Ukrajincev do odločanje o lastni prihodnosti brez zunanjega vpletanja.

Pred zasedanjem je več članic zavezništva pozvalo k razpravi v okviru 4. člena Severnoatlantskega sporazuma. V skladu z njim se zaveznice posvetujejo, ko je po mnenju katerekoli članice ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere od njih.

Po zasedanju sveta se bo sestala še Komisija Nato-Ukrajina. Rasmussen je razglasil »Ukrajino za našega soseda in cenjenega partnerja«.