Nato svari pred kopičenjem ruskih sil ob meji z Ukrajino

Očitke o kopičenju ruski sil je že zanikal namestnik ruskega obrambnega ministra Anatolij Antonov.

Objavljeno
23. marec 2014 15.25
UKRAINE-CRISIS/RUSSIA-BORDER
Ma. Ja., Pi. K., Delo.si, STA
Ma. Ja., Pi. K., Delo.si, STA

Bruselj − Poveljnik Natovih sil v Evropi Philip Breedlove je izrazil zaskrbljenost nad kopičenjem ruskih vojaških sil ob meji z Ukrajino, do kopičenja vojakov pa je bil kritičen tudi predsednik ukrajinskega nacionalnega sveta za obrambo Andrij Parubij, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Ruske sile, nameščene ob meji z Ukrajino, so zelo številčne in dobro pripravljene,« je po poročanju britanskega BBC na srečanju ameriškega think-tanka German Marshall Fund v Bruslju dejal Breedlove.

Kot je dodal, je Nato zaskrbljen predvsem zaradi grožnje, ki jo kopičenje ruskih sil predstavlja za separatistično moldavijsko pokrajino Pridnestrje. Rusija ima na vzhodni meji z Ukrajino dovolj vojakov, da bi se lahko prebila do Pridnestrja, če bi se Moskva za to odločila, kar pa je zelo zaskrbljujoče,« je povedal.

Zaskrbljen je bil tudi Parubij, ki je na protestnem shodu za enotnost v Kijevu pred večtisočglavo množico dejal, da bi lahko Rusija Ukrajino napadla v kateremkoli trenutku. »Cilj (ruskega predsednika Vladimirja) Putina ni Krim, ampak celotna Ukrajina. Njegove sile so nakopičene ob meji in pripravljene za napad,« je prepričan Parubij.

Rusija očitke zavrača

Očitke o kopičenju ruski sil je že zanikal namestnik ruskega obrambnega ministra Anatolij Antonov. »Rusko obrambno ministrstvo upošteva vse mednarodne sporazume glede omejitev števila vojakov v regijah, ki mejijo na Ukrajino,« je dejal po pisanju STA. »Ruske oborožene sile ne izvajajo nenapovedanih vojaških aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost sosednjih držav,« je še dodal.