Nekateri verujejo v geje, drugi v pesti

Gole ukrajinske protestnice Femen so zmotile shod francoskih nasprotnikov istospolnih porok.

Objavljeno
19. november 2012 20.03
FRANCE-FEMEN-HOMOSEXUALITY-DEMO
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Na shodu proti istospolnim porokam v Parizu, na katerem se je v nedeljo zbralo kar 70.000 pripadnikov katoliških organizacij, političnih strank in družbenih gibanj, so se udeleženci s pestmi spravili na pripadnice ukrajinskega feminističnega gibanja Femen.

V Rusiji so zaradi svojih performansov resda persone non grata, a tako grobega sprejema kot v Franciji na ruskih tleh še niso doživele. S performansom »Verujemo v geje« so gole ukrajinske protestnice zmotile shod francoskih nasprotnikov istospolnih porok in posvojitev, ki so na ulicah obsodili pobudo francoskega predsednika Françoisa Hollanda o legalizaciji njihovega statusa. Njegov načrt med drugim predvideva, da bi mater in očeta v uradnih dokumentih preimenovali v starš A in starš B, kar je v francoskih konservativnih krogih povzročilo precej razburjenja. Aktivistke Femen so se v množici pojavile oblečene v nune iz pornografskih filmov, naokoli pa so špricale peno v pršilu, ki so jo poimenovale za »Jezusovo spermo«. Žalitev je bila tako velika, da so začele peti pesti.

»Tepli so me samo zato, ker sem jih snemala. Zbili so me na tla, potem pa so mi sledili in me žalili,« je incident potrdila francoska novinarka Caroline Fourest. Ukrajinskih »toples protestnicam« so na pomoč najprej priskočili aktivisti in aktivistke iz francoskega gibanja LGBT, nato pa jih je z živim obročem zaščitila še policija.

»Cilj našega protesta je bil v glave religioznih zombijev zasaditi ideje državljanskih in spolnih svoboščin. Femen religioznim predstavnikom prepoveduje, da svoj nos vtikajo v posvetna vprašanja družine in zakona ter intimnih odnosov. Svoje srednjeveške predstave naj nehajo vsiljevati v svetovni nazor sodobne Evrope,« so pojasnile na svoji spletni strani.

Odpor na »ruski fronti«

Gibanje Femen je na odpor naletelo tudi na »ruski fronti«. Ustanoviteljico gibanja Ano Gucol so v soboto zadržali na letališču v Sankt Peterburgu in jo s prvim letalom poslali nazaj v Pariz, saj je v Rusiji nezaželena, za kar so zaslužne odmevne akcije v zadnjem letu. Pred moskovsko katedralo Kristusa Odrešenika so pripravile akcijo proti »novodobnemu ruskemu carju« Vladimirju Putinu, na dan predsedniških volitev pa so na volišču pokazale golo oprsje z napisom: »Kradem za Putina, Putin lopov!«

Ob obisku patriarha Ruske pravoslavne cerkve Kirila v Kijevu se je ena od aktivistk infiltrirala med novinarje, ki so ga pričakali na vzletni stezi. Na njenem hrbtu se je bohotil napis »Kill Kiril« (Ubij Kirila). Pred poslopjem ruskega plinskega monopolista Gazproma so protestirale proti »plinskemu terorju«, največ obsodb pa je sprožila njihova akcija solidarnosti ob obsodbi deklet iz skupine Pussy Riot, med katero so v Kijevu z motorno žago podrle lesen križ, ki so ga postavili v spomin na žrtve stalinistične represije in hude lakote v 30. letih prejšnjega stoletja.

Najbolj travmatično izkušnjo pa so doživele v Belorusiji, kjer so jih po protestih pred poslopjem beloruske tajne službe KGB v Minsku ugrabili zamaskirani specialci, ki so se nad njimi vso noč izživljali. Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je pred mesecem dni vendarle priznal, da je bila vse skupaj njegova zasluga: »K nam so prišle neke gole ženske iz Ukrajine. Imitirale so me, čeprav v resnici nimam takšnih prsi. To delajo zaradi provokacije, na kakršne se kot oblast odzivamo z bombardiranjem, sekanjem, zapornimi kaznimi ...«