Nekdanji guverner Illinoisa kriv »prodaje« sedeža v zveznem senatu

Rod Blagojevic je po predsedniških volitvah poskušal »prodati« sedež v zveznem senatu, ki je pred tem pripadal Obami.

Objavljeno
28. junij 2011 14.00
Posodobljeno
28. junij 2011 14.00
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Washington - Ameriško zvezno sodišče v Čikagu je nekdanjega guvernerja Illinoisa Roda Blagojevicha spoznalo krivega 17 od 20 točk obtožnice povezanih s korupcijo. Odgovoren je za »prodajo« sedeža v zveznem senatu, ki ga je po zadnjih predsedniških volitvah zapustil Barack Obama. Eden glavnih dokazov tožilstva je bil posnetek tajnega prisluškovanja Blagojevichu, v katerem je imenovanje novega senatorja na Obamovo mesto opisal kot »jebeno zlato«. »Tega ne bom dal za jebeni nič,« je takrat pojasnjeval svojim sodelavcem. Njegov odvetnik je porotnike poskušal prepričati, da nekdanji guverner le veliko govori, dejansko pa se ni nameraval okoristiti z nastalimi razmerami.

Čeprav je »prodaja« senatorskega položaja najbolj odmevna točka obtožnice, pa še zdaleč ni edina. Sodišče je demokrata med drugim spoznalo krivega tudi izsiljevanja direktorja otroške bolnišnice, od katerega je v zameno za državno pomoč zahteval 50.000 dolarjev za svojo volilno kampanjo. Blagojevichu, sinu nekdanjega častnika jugoslovanske kraljeve vojske, zdaj grozi največ 300 let zaporne kazni, a pravni strokovnjaki ugibajo, da mu bo sodnik James Zagel najverjetneje prisodil okoli deset let.

»Zelo sem razočaran nad končnim izidom,« je po razglasitvi odločitve sodišča povedal novinarjem. »Če povem po pravici, sem preprosto presenečen. Nimam več kaj dodati, le to, da si želim iti domov k svojima hčerama in jima pojasniti nastale razmere,« je še povedal.

Blagojevicha so aretirali decembra 2008, s položaja guvernerja pa so ga razrešili mesec kasneje. To je sicer njegova druga obsodba v zadnjih dveh letih. Sodišče ga je avgusta lani obsodilo zaradi laganja agentom ameriške zvezen policije FBI, ki jim je pred petimi leti zatrdil, da ni vedel, kako je porabljal denar za volitve. Porota pa se takrat ni zedinila o številnih drugih točkah obtožnice povezanih s korupcijo, zaradi česar so mu znova sodili. Nova porota je odločala sedem dni, preden je v ponedeljek zapečatila usodo 54-letnika.

Blagojevich je sicer drugi guverner Illinoisa, ki je obsojen zaradi korupcije. Pred petimi leti je sodišče na zaporno kazen obsodilo Blagojevichevega predhodnika Georgea Ryana. Tožilec je zato obsodbo drugega nekdanjega guvernerja Illinoisa označil za »grenko zmago«. Agent FBI Robert Grant pa je opozoril, da je »to jasno sporočilo vsem izvoljenim predstavnikom Illinoisa, da služenje ljudstvu ni priložnost za osebno okoriščanje.«