Nekdanji madžarski premier gladovno stavka

Ferenc Gyurscany protestira proti obvezni registraciji volivcev, ki jo načrtuje madžarska vlada.

Objavljeno
10. september 2012 12.01
HUNGARY-EU-IMF-ECONOMY-POLITICS
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Budimpešta - Nekdanji madžarski premier, socialist Ferenc Gyurscany je v nedeljo zvečer začel enotedensko gladovno stavko. Skupaj še s tremi člani svoje opozicijske Demokratske koalicije bo Gyurscany na trgu pred madžarskim parlamentom protestiral proti obvezni registraciji volivcev, ki jo načrtuje madžarska vlada pod vodstvom premiera Viktorja Orbana.

Kot je ob odločitvi za gladovno stavko pojasnil Gyurscany, »drastične razmere zahtevajo dramatično reakcijo ter učinkovita politična dejanja, ki bodo mobilizirala številne neme, apatične volivce«, piše Slovenska tiskovna agencija.

V času gladovne stavke bodo stavkajoči bivali v šotorih. Gyurscany pričakuje, da se bodo njihovi akciji pridružili številni drugi ljudje.

Po načrtih Orbanove vlade, se bodo morali državljani, ki bodo leta 2014 želeli sodelovati na parlamentarnih volitvah, predhodno registrirati. Če bodo volivci zamudili rok za registracijo, na volitvah ne bodo mogli sodelovati. Opozicijske stranke madžarski vladi očitajo, da želi z obvezno registracijo volivcev »odpraviti demokracijo«.