Neuradno: v Libiji na volitvah vodi liberalna koalicija

Država je izvedla prve svobodne volitve po več kot 60 letih, na katerih je bila volilna udeležba 60-odstotna.

Objavljeno
08. julij 2012 13.51
Posodobljeno
08. julij 2012 14.04
LIBYA-VOTE
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Tripoli − V Libiji je po sobotnem zaprtju volišč na prvih volitvah po lanski vstaji in strmoglavljenju dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija danes steklo preštevanje glasov. Rezultati bodo predvidoma znani čez nekaj dni, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Vodja ene od glavnih islamističnih strank je razkril, da imajo zaenkrat solidno prednost tekmeci iz liberalne koalicije. Ta je dosegla dobre rezultate v nekaterih večjih mestih, izjema je Misrata. »Vodijo v Tripoliju in Bengaziju,« je razkril vir. Tesnejši je rezultat na jugu države, poroča STA.

Zaradi incidentov v Libiji včeraj niso odprli okoli sto volišč.

Čeprav so mnogi proslavljali, vsi nad volitvami niso bili navdušeni. Okoli 200 protestnikov se je zbralo na osrednjem trgu Bengaziju na vzhodu države, zibelki upora proti Gadafiju.

Protestniki so sežigali volilne lističe v znamenje protesta zaradi odločitve Nacionalnega prehodnega sveta, da pri razdelitvi sedežev v ustavodajni skupščini upošteva regionalna in demografska merila.

Med ključnimi točkami nove ustave bo oblika vladanja

Libijci so v soboto volili 200 članov splošnega narodnega kongresa, kot se uradno imenuje ustavodajna skupščina, ki bo imenoval novo začasno vlado in delovno skupino za pripravo osnutka nove ustave.

Delovna skupina bo imela 120 dni časa za pripravo osnutka ustave, ki jo bo skupščina potrjevala z dvotretjinsko večino, nato pa bodo o njej odločali še volivci na referendumu. Med ključnimi točkami nove ustave bodo oblika vladanja, vloga islama v državi in družbi, vloga žensk in pravice manjšin.