Nevarne čeri Sredozemlja

UNHCR ugotavlja, da je v letu 2011 na poti v Evropo umrlo ali veljalo za pogrešane več kot 1500 ljudi.

Objavljeno
31. januar 2012 19.51
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Ženeva - Sredozemlje je bilo lani za begunce in priseljence najbolj smrtonosno morje na svetu. V letu 2011 je v poskusu prečkanja na poti v Evropo umrlo ali veljalo za pogrešane več kot 1500 ljudi, ugotavlja Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).

Visoke številke pa niso zabeležili samo med mrtvimi in pogrešanimi, ampak tudi pri tistih, ki so uspeli prečkati Sredozemsko morje iz Severne Afrike ter prispeli v Evropo. Teh je bilo 58.000 oziroma 4000 več kot v letu 2008. Od teh jih je 56.000 prispelo v Italijo, piše Slovenskatiskovna agencija.

Grčija, Italija in Malta so v letih 2009 in 2010 okrepile mejni nadzor, zaradi česar se je število priseljencev zmanjšalo. Zaradi arabske pomladi in zloma režimom v Tuniziji in Libiji se je število ljudi, ki so se podali čez morje proti Evropi, znova povečalo. Preživeli so poročali o pretresljivih prizorih prečkanja morske poti in neprimernih čolnih.

Ob tem je UNHCR kapitane ladij, ki plujejo po Sredozemlju, sicer enem najbolj prometnih morskih poti na svetu, pozval, naj ostanejo pozorni in izpolnijo svojo dolžnost pri reševanju plovil v stiski.

Številke o mrtvih slonijo na intervjujih beguncev, ki so jih opravili predstavniki UNHCR v Grčiji, Italiji in Malti ter na podatkih svojcev pogrešanih. »Dejansko število mrtvih je najverjetneje še višje,« so še opozorili v UNHCR.