News of the World bo v nedeljo izšel zadnjič

Britanski tabloid News of the World je menda vdrl tudi v telefone sorodnikov ubitih britanskih vojakov in odvetnika Dodija Fayeda.

Objavljeno
07. julij 2011 09.14
Posodobljeno
07. julij 2011 09.45
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
London - Tabloid News of the World, ki je menda nezakonito prisluškoval številnim znanim osebnostim in svojcem žrtev, bo v nedeljo izšel zadnjič. »Po posvetovanju s starejšimi kolegi, smo se odločili, da moramo za dobro časopisa sprejeti odločne ukrepe. To nedeljo bo News of the World izšel zadnjič,« je povedal sin medijskega mogotca Jamesa Murdocha in lastnik tabloida Rupert Murdoch.

Predsednik medijske korporacije News International je še povedal, da je bilo, če se bodo obtožbe izkazale za resnične,  vedenje novinarjev tabloida izredno »nehumano«. Kot je povedal, je News of the World sam kršil načela, ki bi jim moral očitati drugim.

Medijski mogotec James Murdoch pa je povedal, da »se je javnost prav odzvala, ko je obsodila napačno vedenje«. »Če so obtožbe resnične, je bilo to vedenje nehumano in kot tako nima mesta v naši družbi,« je dejal Murdoch. Povedal je še, da v zadnji številki tabloida prostora ne bodo prodali oglaševalcem, pač pa ga bodo podarili dobrodelnim ustanovam.

Tabloid prisluškoval tudi svojcem padlih vojakov

Britanski tabloid naj bi vdrl tudi v telefone sorodnikov v Iraku in Afganistanu ubitih britanskih vojakov. Daily Telegraph trdi, da so med zapiski zasebnega detektiva Glenna Mulcairja, ki ga je najel tabloid, našli prestrežena telefonska sporočila.

Britanski premier David Cameron je takoj odredil preiskavo domnevnih vdorov. Tabloid naj bi namreč vdrl tudi v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler, ki je na poti iz šole izginila leta 2002.

»Če je to res, gre za resnično grozljivo dejanje in resnično grozljivo situacijo. Kar sem prebral v časopisih, je zelo zelo šokantno,« pa je v torek dejal Cameron in se zavzel za učinkovito policijsko preiskavo.

Prisluškovali tudi sorodnikom žrtev terorističnega napada in odvetniku Dodija Fayeda


BBC
poroča, da bodo britanski policisti v prihodnjih dneh navezali stik s skoraj 4000 ljudmi, ki so jim novinarji tabloida domnevno vdrli v mobilni telefon.

Med drugimi naj bi tabloid prisluškoval tudi telefonskim pogovorom sorodnikov žrtev teroristističnega napada v Londonu leta 2005, za pridobljene podatke naj bi plačevali tudi britanskim policistom. Britanska policija je po tem, ko je prejela dokumente družbe News International sporočila, da bo obtožbe preiskala.

Tuji mediji poročajo, da so novinarji tabloida menda vdrli tudi v mobilni telefon odvetnika pokojnega partnerja nekdanje angleške princese Diane Dodija Fayeda. Med drugim so menda iskali informacije o pokojni princesi, ki je umrla v prometni nesreči.

Odvetnik Michael Mansfield je za Telegraph.co povedal, da so novinarji na njegovem mobilnem telefonu zaman iskali ekskluzivne zgodbe. »Že več let slutim, da mi prisluškujejo, in to ne le mediji. Prav zato vedno pazim, kaj povem po telefonu,« je povedal.