»Ni dokazov, da je ameriški vojak Robert Bales kriv«

Odvetnik domnevnega krivca za umor 16 Afganistancev trdi, da ni forenzičnih dokazov, da je njegov klient kriv.

Objavljeno
21. marec 2012 11.37
Posodobljeno
21. marec 2012 12.00
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Washington - Odvetnik domnevnega morilca Roberta Balesa, ki je v uniformi ameriške vojske pred desetimi dnevi pobil 16 afganistanskih civilistov, pravi, da ni dokazov o krivdi njegovega klienta. John Henry Browne trdi, da »ni  forenzičnih dokazov kot tudi nobenega priznanja«.

Odvetnik 38-letnega vojaka je kot »povsem irelevatne« zavrnil poročila, da naj bi Bales, ki ima za seboj tri misije v Iraku in dve v Afganistanu, imel finančne težave. »Slišali smo veliko trditev, a nisem prepričan, da jih je ameriška vlada dokazala,« je dejal odvetnik.

Robert Bales je obtožen, da je v nedeljo na jugu Afganistana v strelskem pohodu ubil 16 civilistov, med katerimi je bilo devet otrok. Nekaj trupel je pozneje sežgal.

Strelski pohod je povsem razjaril Afganistance, ki protiameriške shode sicer organizirajo od začetka marca, ko so ameriški vojaki v bližini vojaške baze v Bagramu sežgali Koran. Afganistanski predsednik Hamid Karzai je Natove sile pred dnevi pozval k umiku iz vasi, afganistanski talibi pa so takrat sporočili, da prekinjajo pogajanja z ameriškimi predstavniki v Katarju.