Nigerijski predsednik delno znižal cene goriva

Nigerijska oblast je delno popustila zahtevam protestnikov in znižala cene goriva, v Lagos pa napotila vojsko.

Objavljeno
16. januar 2012 10.27
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Abuja - Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je po pritiskih največjega sindikata delavcev zaposlenih v naftni industriji cene goriva zmanjšal za približno 30 odstotkov. Svojo odločitev je podkrepil z okrepitvijo varnostnih sil na ulicah največjega mesta Lagos, kjer so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v preteklem tednu potekali množično protesti. Za zdaj so splošno stavko začasno prekinili, poroča spletna stran Jeune Afrique.

Večtisočglavo množico je na ulice prignala odločitev vlade, da bo ukinila subvencijo na naftne derivate. Gorivo se je tako preko noči podražilo za polovico, z njim pa so narasle tudi cene hrane in javnega prevoza.

Goodluck Jonathan, ki prejšnji teden ni komentiral razmer v državi, je danes povedal, da so protestnike »ugrabili« tisti, ki spodbujajo »spore, anarhijo in nestabilnost«. Kljub delnemu znižanju goriva je zato vlada v največje nigerijsko mesto Lagos napotila vojsko. Ta je zaprla vse poti do mestnega parka, kjer so pretekle dni odmevali vzkliki protestnikov.

Eden od protestnikov Jo Okei-Odumakin, ki je v parku igral glasbo, je povedal, da so vojaki porušili oder in razbili inštrumente. »Dobil sem več groženj s smrtjo. Kličejo me neznanci in mi grozijo s smrtjo. Z neznanih številk mi pošiljajo grozilna sporočila,« je povedal.

Predstavniki sindikatov so zaradi varnostni sporočili, da ukinitvi subvencij ne bodo več nasprotovali na ulicah, ampak s stavko. »Prišli smo do zaključka, da bomo ostali doma ... tako da ne bomo ogrožali življenj nedolžnih protestnikov,« je povedal Abdulwahed Omar.

Vlada je pojasnila, da bi z ukinitvijo subvencij privarčevala osem milijard dolarjev letno. Ta denar bi namenila za obnovo in gradnjo ustrezne infrastrukture, a to protestnikov ni prepričalo. Ti namreč subvencije vidijo kot edini privilegij, ki izhajaj iz dejstva, da je Nigerija ena večjih izvoznic surove nafte v ZDA in EU.