Njihov poslednji dan

Burmanska opozicijska Narodna liga za demokracijo (NLD) Nobelove nagrajenke Aung San Suu Kji bo zaradi bojkota parlamentarnih volitev prenehala obstajati, rok za registracijo strank namreč poteče opolnoči.

Objavljeno
06. maj 2010 16.10
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Yangon - Rok za registracijo strank za volitve se izteče opolnoči po krajevnem času in po tem bo stranka zgodovina, poročajo tuje tiskovne agencije. NLD, ki velja za simbol upora proti vojaški hunti, se je odločila, da ne bo sodelovala na prvih parlamentarnih volitvah v državi v zadnjih dveh desetletjih zaradi nepravičnih omejitev, ki jih je določila vladajoča vojaška hunta v Burmi. Stranka se tako ni registrirala, zaradi česar bo v skladu z novo volilno zakonodajo prenehala obstajati. "Danes je za naš zadnji dan," je dejal eden od vodilnih članov NLD Win Tin. 81-letnik je sicer eden od mjanmarskih političnih zapornikov z najdaljšim stažem, saj je bil zaprt kar 19 let. Avgusta 2008 so ga oblasti izpustile.

NLD je zmagal na zadnjih volitvah v Burmi leta 1990, vendar mu vojska ni želela prepustiti oblasti. Verodostojnost letošnjih volitev, katerih točen datum še ni določen, bo vprašljiva, če na njih ne bo sodelovala največja opozicijska stranka. Nobelova nagrajenka za mir Suu Kjijeva, ki je 14 od zadnjih 20 let preživela v hišnem priporu, v skladu z novo volilno zakonodajo ne more ne kandidirati ne voliti. Poleg tega morajo stranke izključiti člane, ki so bili obsojeni kaznivih dejanj, v nasprotnem primeru pa jim grozi izbris.