Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nova raketna kriza? Nato skrbi rusko razkazovanje jedrskih mišic

Ameriški ultimat Moskvi: Če v 60 dneh ne boste spoštovali obveznosti, bomo prekinili izvajanje sporazuma o izstrelkih srednjega dosega.
Jedrske konice Foto Shutterstock
Jedrske konice Foto Shutterstock
4. 12. 2018 | 19:56
4. 12. 2018 | 20:46
4:10
Bruselj – Zunanji ministri članic Nata so sklenili, da je Rusija razvila in uporablja raketni sistem 9M729, ki krši sporazum o prepovedi izstrelkov srednjega dosega (INF) in pomeni veliko tveganje za evroatlantsko varnost.

Zavezništvo je na zasedanju v Bruslju pozvalo Moskvo, naj takoj začne spoštovati sporazum. Njegova ohranitev je menda odvisna od Rusije. INF je več kot tri desetletja temelj evropske varnosti. Leta 1987 sta ga sklenila predsednik ZDA Ronald Reagan in sovjetski voditelj Mihail Gorbačov.

Nastal je po dramatičnem obdobju raketne krize konec 70. in 80. let. V Nemčiji je Natov sklep o nameščanju jedrskih raket leta 1982 kot odgovor na nameščanje sovjetskih sistemov precej pripomogel k padcu takratnega socialdemokratskega kanclerja Helmuta Schmidta.

V spominu celotne generacije Evropejcev so ostala imena sistemov, kakršno je »pershing«. INF prepoveduje rakete z dosegom med 500 in 5500 kilometri. Natovi očitki so še posebno resni, ker bi nov ruski sistem lahko zadel cilje v evropskih mestih v nekaj minutah.

Očitki Rusiji glede raket niso novi, na dnevnem redu so bili že pred petimi leti v času predsednika Baracka Obame. Njegov naslednik Donald Trump je pred kratkim zagrozil z izstopom iz INF. Pred bruseljskim zasedanjem se je namigovalo, da bi ameriški državni sekretar Mike Pompeo utegnil napovedati uraden postopek izstopa kar sredi EU.

Pompeo je v Bruslju napovedal, da bodo prekinili izvajanje obveznosti iz sporazuma, če Rusija v 60 dneh ne bo ravnala skladno z njim.  
 

Dokazi o ruskih kršitvah INF nesporni


Predvsem evropske države na čelu z Nemčijo, ki je bila med hladno vojno prizorišče merjenja moči obeh takratnih velesil, z velikim vznemirjenjem spremljajo razvoj dogodkov. Če Rusija ne bi popustila, bi morali biti nujni ukrepi za nevtralizacijo njene grožnje, denimo nov protiraketni ščit. Grozila bi nova oborožitvena tekma.

Poleg tega se Evropejci, kot je bilo po prihodu Trumpa v Belo hišo že opozorjeno na najvišji ravni, pri zagotavljanju varnosti stare celine ne moremo več s stoodstotno gotovostjo zanašati na ZDA.

Ne samo ZDA, ampak tudi druge zaveznice, denimo Nizozemska, imajo dokaze o ruskih kršitvah INF. V diplomatskih krogih pri zavezništvu sploh ni nobenih dvomov o prepričljivosti dokazov, saj da so kršitve dolgotrajne in sistematične. Kljub ostrim besedam v izjavi Nata še niso predvideni nobeni odzivi.

Res pa je, da v nasprotju z letom 1987, ko je INF pomenil veliko olajšanje, ugibanje o njegovi usodi spet vzbuja strahove. Po ocenah diplomatov v Natu je sicer povsem nepredstavljivo, da bi kot v 80. letih nameščali rakete z jedrskimi konicami po EU.


Širši vzorec ravnanja Rusije


»ZDA v celoti spoštujejo obveznosti INF. V Evropi ni novih ameriških raket, a so nove ruske rakete,« je opozoril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Zavezništvo vidi ravnanje Moskve v širšem kontekstu njenega agresivnega ravnanja v zadnjih letih, ki povzroča destabilizacijo v širšem evropskem prostoru na čelu z aneksijo Krima in rusko vlogo na vzhodu Ukrajine.

Kršitve INF so v očeh Nata del širšega vzorca ravnanja Rusije za oslabitev celotne evroatlantske varnostne arhitekture. »Pred kratkim smo videli, kako Rusija uporablja vojaško silo proti ukrajinskim ladjam,« je povedal Stoltenberg. Moskvo pozivajo, naj takoj vrne ladje in izpusti mornarje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine