Nova sled v iskanju izginulega malezijskega letala

Čedalje manj upanja, da letalo ni strmoglavilo. Sta predmeta na satelitskih posnetkih morda dela pogrešanega letala?

Objavljeno
21. marec 2014 09.16
Radovan Kozmos, Znanost
Radovan Kozmos, Znanost
Ljubljana – Avstralski preiskovalci so na satelitskih posnetkih identificirali dva predmeta, ki bi ju bilo morda mogoče povezati s sumljivo dolgo pogrešanim malezijskim potniškim boeingom 777-200. Na prizorišče potencialne najdbe približno 2500 kilometrov od Pertha so takoj napotili avstralska, novozelandska in ameriška letala ter ladje.

Večji od obeh predmetov je velik približno 24 metrov, so sporočile avstralske pomorske oblasti. Hkrati so posvarile pred prevelikimi pričakovanji, da je res del pogrešanega letala, ki ga Avstralci iščejo v južnem delu Indijskega oceana. Malezijski minister za transport Hishamudin Husein je na naglo sklicani tiskovni konferenci novico označil za »kredibilno sled«.

Kot je znano, je bila 8. marca komunikacija med boeingom letalske družbe Malaysia Airlines, ki je poletel iz Kuala Lumpurja proti Pekingu, s kontrolorji zračnega prometa nenadoma pretrgana. Na krovu je bilo 239 potnikov in članov posadke. V iskanju skrivnostno izginulega letala, ki je po prepričanju malezijskih oblasti namerno skrenilo iz načrtovane smeri, sodeluje kar 26 držav.

»Razumna velikost«

Avstralski premier Tony Abbott je v državnem parlamentu v Canberri izjavil, da so strokovnjaki Avstralske pomorske varnostne agencije (Amsa) najnovejšo sled odkrili na satelitskih posnetkih, nastalih 16. marca. »Med podrobno analizo teh posnetkov sta bila identificirana dva predmeta, ki bi ju bilo mogoče povezati z izginulim letalom.«

Po besedah generalnega direktorja Amse Johna Younga sta oba novoodkrita predmeta »razumno velika«; zlasti večji, približno 24-metrski, vliva nekaj upanja, da je morda res del pogrešanega letala. »Sta pa oba precej nedoločljive oblike, najverjetneje tudi zaradi valov, ki pljuskajo po njuni površini,« je dejal.

Kljub vsemu so preiskovalci naposled dobili novo oprijemljivo sled. »Morda je celo najboljša od vseh dosedanjih. Zato moramo čim prej priti do objektov, ju natančno proučiti in se prepričati, ali sta za tokratno preiskavo pomembna ali ne.« Je pa Young opozoril, da misijo iskanja ogroža zelo slaba vidljivost.

Šibek satelitski signal

Avstralija je o odkritju obvestila malezijske oblasti v četrtek zjutraj. Malezijski minister je razkril, da intenzivno iskanje poteka po dveh koridorjih preiskovanega oceanskega območja, globokega med 4000 in 5000 metri – severnem in južnem. V njem sodeluje 18 ladij, 29 letal in šest helikopterjev. Območje je na lokaciji, ki bi jo pogrešano letalo doseglo po sedmih urah letenja.

Ta podatek so preiskovalci dobili po zadnjem šibkem signalu letala satelitu – tako imenovanem »handshake« (stisku roke), ki ga je satelit zaznal po izključitvi glavnega komunikacijskega sistema. Satelit je torej ta šibki signal ujel od katere izmed drugih, neodvisnih komunikacijskih naprav v letalu.

Kot je znano, so kontrolorji zračnega prometa izgubili stik z letalom, ko je to iz Malezije vstopalo v vietnamski zračni prostor. Po navedbah malezijskih oblasti se je takrat obrnilo proti zahodu, njegovo zadnjo pozicijo pa je malezijski vojaški radar določil nad Malaško ožino med Tihim in Indijskim oceanom, torej v povsem nasprotni smeri od načrtovane.

Preiskovalci so precej pozornosti usmerili tudi na člane posadke letala in celo na nekaj potnikov: v sredo je več neimenovanih ameriških predstavnikov izjavilo, da FBI pomaga malezijskim oblastem analizirati podatke iz letalskega simulatorja na domu glavnega pilota. Minister Husein je poudaril, da mora ta veljati za nedolžnega, dokler mu ne dokažejo česa nasprotnega, in dodal, da člani pilotove družine sodelujejo s preiskovalci.

Med upom in obupom

Medtem svojci potnikov nesrečnega letala še vedno nestrpno čakajo na kakršnokoli oprijemljivo novico o usodi svojih bližnjih. Eden izmed njih je za tiskovne agencije povedal, da ves čas niha med oživljenim upanjem in ponovnim obupom. »Srce mi je radostno poskočilo po novici, da je letalo namerno skrenilo iz načrtovane smeri, saj sem lahko upravičeno domneval, da se ni zrušilo,« je povedal eden izmed njih. »A vsak dodaten dan negotovosti stopnjuje tudi obup. Svojci pogrešanih potnikov preživljamo zelo zelo težko obdobje.«