Nove obsodbe ameriških smrti z neba

Borci za človekove pravice obtožujejo ZDA, da prikrivajo podatke o pobitih civilistih v napadih z brezpilotnimi letali.

Objavljeno
23. oktober 2013 23.46
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Napadi z ameriškimi brezpilotnimi letali so veliko­ manj natančni, kot trdijo v Washingtonu, ugotavljata organizaciji za zaščito človekovih pravic Amnesty International in Human Rights Watch.­ Prva trdi, da bi nezakonite uboje­ lahko označili celo za vojne zločine, posebno poročilo Združenih narodov, ki ga bodo generalni skupščini predstavili jutri, pa našteva vsaj 450 civilnih žrtev.

Bela hiša je znova tarča ostrih kritik nevladnih organizacij Amnesty International (AI), ki je vzela pod drobnogled tovrstne napade v Pakistanu, ter Human Rights Watch (HRW), ki se je ukvarjala s podobnimi akcijami v Jemnu. Z ameriškim sejanjem smrti se ukvarja tudi Ben Emmerson, posebni poročevalec ZN za človekove pravice in boj proti terorizmu. Po njegovih besedah je prav prikrivanje podatkov v vpletenih državah glavni razlog za težavno določanje števila mrtvih civilistov v napadih.

Nevladniki AI so poskušali odkriti, kaj se je dogajalo v devetih napadih v Pakistanu, ki so se zgodili letos in lani, po njihovih podatkih je v njih umrlo 29 ljudi, ki niso bili borci terorističnih organizacij. Preučevanje šestih napadov v Jemnu med leti 2009 in 2013 je po trditvah HRW pokazalo na smrt 57 civilistov, pri čemer naj bi jih kar 41 umrlo decembra 2009, ko so raketne izstrelke uporabili na podlagi napačnih podatkov obveščevalcev jemenske vlade.

Avtorji poročil sicer priznavajo, da je težko jasno razločiti, kdaj so ubiti odrasli moški pripadniki Al Kaide in z njo povezanih organizacij, še težje, ali so sodelovali v napadih proti ZDA ali jih načrtovali. Ameriški obveščevalci za večino žrtev trdijo, da so bile legitimne tarče, s čimer se strinjajo tudi njihovi nadzorniki v ameriškem kongresu. Nevladniki se pri delu srečujejo z njihovimi sorodniki, ki pogosto zagotavljajo, da to ne drži.

Kljub temu so prepričani, da tudi preteklo sodelovanje v terorističnih dejavnostih po mednarodni zakonodaji ni zadosten razlog za napade s troti. »Za precej žrtev smo prepričani, da so civilisti, pri čemer so ZDA dolžne dokazati nasprotno,« je prepričana svetovalka AI Naurin Šah. Njen pakistanski kolega Mustafa Kadri trdi, da morajo v Washingtonu razkriti več podatkov, saj »skrivnostnost, ki obdaja program, daje ameriški administraciji dovoljenje za ubijanje zunaj dosega sodišč ali osnovnih meril mednarodnega prava«.

V Beli hiši se za zdaj izogibajo odgovorom in kažejo na Obamov majski govor o državni varnosti, v katerem je napovedal poostritev meril za izvedbo napadov in zagotovil, da naj bi to »z veliko zanesljivostjo preprečilo civilne žrtve«. Obljubil je tudi večji dostop javnosti do podatkov. Washington trdi, da gre za povsem zakonito dejavnost, Bela hiša se »močno ne strinja« z obtožbo, da delujejo v nasprotju z mednarodno ­zakonodajo.

Kršitev norm

Tudi posebni poročevalec ZN Emmerson opozarja, da je glavna ovira pri razkrivanju nedolžnih smrti skrivnostnost ameriških programov. Obveščevalna agencija Cia je doslej trdila, da gre pri tovrstnih žrtvah »za enomestna števila«. Emmerson jih je v poročilu naštel vsaj 450 v Pakistanu, Afganistanu in Jemnu, pri čemer naj bi pakistanska oblast potrdila smrt vsaj 400 civilistov. Ob tem je zapisal, da imajo ZDA pravno obvezo preiskati obtožbe in nanje javno odgovoriti, saj je njihova dolžnost zaščita civilistov v oboroženih spopadih.

Po njegovih besedah je uporaba trotov kršitev pakistanske suverenosti, razen »če je upravičena na načelu samoobrambe«. To je v mednarodni zakonodaji določeno kot delovanje proti oboroženim skupinam, ki predstavljajo grožnjo državni varnosti. Vendar je izgovor, da gre za protiteroristično dejavnost, problematičen, saj ne gre za območja dejavne sovražnosti. »To zbuja številne pomisleke, pri katerih ni mednarodnega soglasja, ali pa politika ZDA izpodbija uveljavljene norme,« ugotavlja ­Emmerson.

Pakistanska oblast trdi, da ameriški napadi kršijo mednarodno zakonodajo in ozemeljsko celovitost države. Premier Navaz Šarif je ta teden med obiskom Washingtona poudaril, da gre za vse večjo kleč, ki razbija odnose med državama in naj bi bila »pogubna za naše napore pri izkoreninjanju terorizma v državi«. Hkrati neuradno velja, da je pakistanska vlada po tihem pristala na ameriške napade.

Tednik The Economist celo poroča, da naj bi del prebivalcev plemenskih območij, na katerih je izvedena večina napadov, te podpiral, ker zavirajo dejavnost skrajnežev in so veliko bolj natančni in usodni od topniškega obstreljevanja pakistanske vojske. Podatki neodvisnega londonskega urada za preiskovalno novinarstvo potrjujejo trditve o upadu civilnih žrtev, pri čemer v letošnjih 22 znanih napadih doslej ni bilo poročil o njih.