Novemu egiptovskemu predsedniku čestital tudi Türk

Slovenski predsednik se veseli sodelovanja z novim egiptovskim predsednikom »pri poglabljanju dvostranskih odnosov«.

Objavljeno
25. junij 2012 17.22
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk je čestital novoizvoljenemu predsedniku Egipta Mohamedu Mursiju, so danes po poročanju STA sporočili iz urada predsednika. Ob tem je med drugim zatrdil, da je Slovenija pripravljena polno podpreti napore, da se izjemni potencial dinamičnega egiptovskega naroda usmeri v demokratično, pluralistično in enakopravno družbo.

»Pripravljeni smo polno podpreti vaše napore, da usmerite izjemni potencial dinamičnega egiptovskega naroda v demokratično, pluralistično in enakopravno družbo, ki bo temeljila na univerzalnih vrednotah in človekovih pravicah pod vodstvom vlade, ki bo odražala raznolikost egiptovske družbe,« je v čestitki Mursiju zapisal Türk.

Kot je spomnil, sta Slovenija in Egipt v minulih 20 letih razvila »močne prijateljske vezi in vzajemno koristno sodelovanje«. Slovenski predsednik se veseli sodelovanja z novim egiptovskim predsednikom »pri poglabljanju dvostranskih odnosov in krepitvi mednarodnih prizadevanj za mir in varnost«.

Egiptovski narod je v zadnjem letu in pol pokazal pogum in odločnost na poti k demokraciji in svobodi - poti, ki jo je Slovenija prehodila pred več kot 20 leti. »Zato vemo, da je proces tranzicije dolg in mukotrpen, zahteva pa enotnost v nameri in delovanju. Egipt, mnogo bolj raznolika družba, je takšno enotnost izkazal februarja 2011,« še piše v čestitki.

Tudi zunanji ministri EU čestitali Mursiju

Zunanji ministri EU so na današnjem zasedanju v Luksemburgu v skupni izjavi čestitali novoizvoljenemu predsedniku Egipta, kandidatu Muslimanske bratovščine Mohamedu Mursiju, in izrazili pripravljenost EU na sodelovanje z njim. Egiptu so tudi znova zagotovili »polno podporo« pri prehodu v demokracijo.

Izvolitev prvega predsednika Egipta, ki je civilist in ne prihaja iz vojaških vrst, so ministri označili kot »pomemben mejnik« in »zgodovinski trenutek«. Še posebej so pohvalili Mursijevo izjavo po nedeljski izjavi volilnih izidov, da želi oblikovati vlado enotnosti za vse Egipčane, ki bo zastopala vse politične in družbene skupine v državi.

V Luksemburgu so sicer pozvali k čimprejšnjemu prenosu oblasti na izvoljene, civilne predstavnike ljudstva ter izrazili zaskrbljenost ob nedavni razpustitvi egiptovskega parlamenta. Vrhovni vojaški svet, ki je po strmoglavljenju Hosnija Mubaraka februarja lani prevzel oblast v državi, si je do izvolitve novega parlamenta prilastil nadzor nad zakonodajo in proračunom, ima pa tudi pravico do veta pri pisanju nove egiptovske ustave.