Novi zakon bo nosil ime ubite indijske študentke

V Indiji še vedno odmeva brutalno posilstvo in smrt 23-letne študentke, ki je prebudila državo.

Objavljeno
02. januar 2013 12.30
INDIA-RAPE-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New Delhi - Smrt študentke medicine, ki je v soboto umrla zaradi hudih poškodb, je še vedno osrednja tema v Indiji. Medtem, ko oblasti pripravljajo novo zakonodajo, katera naj bi bolje zaščitila ženske pred spolnim nasiljem, se policija pripravlja na prvo sodno obravnavo proti šestim, osumljenim napada.

Policija bo najverjetneje v četrtek pet napadalcev od šestih obtožila umora. Če bodo spoznani za krive, jim grozi smrtna kazen, a jo po poročanju BBC v Indiji redko izvršijo. Šesterica domnevnih napadalcev, najmlajši med njimi naj bi bil star 17 let, je 16. decembra z avtobusom pobrala mladi par in ga napadla. Oba so surovo pretepli, 23-letno študentko pa tudi posilili. Policija je med preiskavo, ki jo bo jutri predstavila v poročilu, še ugotovila, da je skupina moških svoji žrtvi vrgla iz vozečega avtobusa, dekle pa poskušala tudi povoziti.

Brutalno posilstvo je na ulice prignalo na tisoče Indijcev, ki so od oblasti zahtevali, naj ukrepa. Zaradi jeze domače in tuje javnosti so številni odvetniki sporočili, da šesterice osumljenih ne bodo zagovarjali pred sodiščem. »Odločili smo se, da nihče od odvetnikov ne bo branil obtožene posilstva, saj bi bilo to nemoralno dejanje,« je sporočil Sanjaj Kumar iz ene od lokalnih odvetniških zbornic.

Novi zakon bo nosil študentkino ime

Po poročanju The Times of India sta oče in brat ubite študentke že privolila, da ime nove zakonodaje, s katero namerava vlada poskrbeti za večjo varnost žensk, poimenujejo po njej. »Če bodo njeno ime javnosti razkrili v ta namen, temu ne bomo oporekali, saj bi ji to bilo v čast,« je sporočila njena družina.

Nova zakonodaja med drugim predvideva večje število policistov na ulicah, prepoved avtobusov z zatemnjenimi okni in večji nadzor nad vozniki javnih prevoznih sredstev. Prav tako je vlada v ponedeljek ustanovila telefonsko linijo za pomoč ženskam v težavah, imenovala pa je tudi posebno komisijo, ki bo pripravila priporočila za izboljšanje varnosti žensk.

Kljub spremembi zakonodaje pa številni protestniki opozarjajo, da bodo potrebne tudi družbene spremembe. Indijke so namreč po njihovih trditvah še vedno drugorazredni državljani, zato se mora skupaj z zakoni spremeniti tudi miselnost ljudi.