Zelenski trdi, da Ukrajina v protiofenzivi ni izgubila ozemlja

Ukrajincem je znova obljubil, da bo nad vsemi zasedenimi regijami na jugu in vzhodu Ukrajine sčasoma spet plapolala modro-rumena ukrajinska zastava.
Fotografija: Volodimir Zelenski. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Odpri galerijo
Volodimir Zelenski. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

Ukrajinska vojska v trenutni protiofenzivi proti ruskim silam še ni izgubila ozemlja, je zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajincem je v ponedeljek znova obljubil, da bo nad vsemi zasedenimi regijami na jugu in vzhodu Ukrajine sčasoma spet plapolala modro-rumena ukrajinska zastava.

»Na nekaterih območjih naši bojevniki napredujejo, na nekaterih pa branijo svoje položaje in se upirajo okupatorjevim okrepljenim napadom,« je v ponedeljek v večernem videonagovoru dejal Zelenski. »Nimamo izgubljenih položajev. Imamo samo osvobojene,« je dodal.

Pred skoraj dvema tednoma je ukrajinska vojska začela dolgopričakovano protiofenzivo in po lastnih podatkih od takrat znova osvobodila osem ukrajinskih vasi in približno 113 kvadratnih kilometrov ozemlja. Hkrati je Kijev priznal silovit odpor Rusov in spregovoril o težkih razmerah na fronti.

Kijev FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Kijev FOTO: Gleb Garanich/Reuters

Novi zračni napadi na Kijev

Ukrajinska prestolnica Kijev, mesti Lvov in Zaporožje ter regija Mikolajiv so bili ponoči znova tarče silovitih zračnih napadov ruske vojske, so sporočile vojaške oblasti, ki o morebitnih žrtvah niso poročale. Šlo naj bi za napade z droni, pri čemer naj bi jih zračna obramba sestrelila 32 od skupno 35 izstreljenih.

image_alt
Uspehi se merijo v metrih

Nov silovit zračni napad na prestolnico, so oblasti v Kijevu sporočile prek Telegrama in pojasnile, da je Moskva prvič po 18 dneh za napad na Kijev uporabila drone iranske izdelave šahed. Ti naj bi proti mestu prileteli iz različnih smeri. Zaenkrat ni informacij o žrtvah ali škodi, so nadaljevali in dodali, da je opozorilo pred zračnimi napadi trajalo tri ure.

V Lvovu na zahodu države so droni po navedbah vodje regionalne uprave Maksima Kozitskega napadli kritično infrastrukturo, dodatnih podrobnosti pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni navedel. V južni regiji Mikolajiv so bili medtem sestreljeni trije droni, je na Telegramu zapisal guverner regije Vitalij Kim.

Vojaška uprava v Zaporožju pa je izjavila, da sta bila mesto in njegova okolica tarča napadov na civilne objekte. Glede na prve informacije je ruska stran na mesto in njegovo predmestje izstrelila sedem raket tipa S-300.

Zjutraj so se razmere umirile in kot je na Telegramu zapisal predstavnik mestnih oblasti Anatolij Kurtev, ni bilo ranjenih, prav tako ni bilo zadeto nobeno stanovanjsko poslopje.

Ukrajinska vojska je pozneje sporočila, da je njihova zračna obramba nad Ukrajino ponoči sestrelila 32 od skupno 35 izstreljenih dronov.

Ukrajina je sicer od začetka ruske invazije s pomočjo Zahoda znatno okrepila svoje sisteme zračne obrambe. Vendar pa tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat opozarja, da vojaška pomoč Zahoda še vedno ne zadostuje za pokritje in zavarovanje celotne države pred zračnimi napadi.

»Sistemi zračne obrambe so nameščeni tam, kjer so najbolj potrebni, in ščitijo velika mesta, infrastrukturne objekte, jedrske elektrarne in fronto. Za pokritje države, kot je Ukrajina, pa imamo milo rečeno premalo zmogljivosti,« je še dodal.

Preberite še:

Komentarji: