NSA bi razmislila tudi o amnestiji za Snowdna

NSA bi v zameno za amnestijo potrebovala zagotovila, da so še nerazkriti dokumenti na varnem.

Objavljeno
16. december 2013 15.27
RUSSIA-US-INTELLIGENCE-SNOWDEN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Eden od vodilnih mož ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) je nakazal, da bi se njihov nekdanji pogodbeni sodelavec Edward Snowden morda le lahko vrnil v domovino, kjer mu zaradi objavljanja državnih skrivnosti grozi kazenski pregon.

Kot je namreč je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CBS dejal Richard Ledget, ki je pri NSA zadolžen za ocenjevanje škode razkrivanja zaupnih dokumentov, za katerega je poskrbel Snowden, je odprt za dogovor o amnestiji, toda le, če preneha razkrivati zaupne dokumente. »Potreboval bi zagotovilo, da je preostanek podatkov na varnem. Kriteriji za to zagotovilo bi bili zelo visoki − potreboval bi veliko več, kot samo njegovo zagotovilo,« je dodal Ledget.

Direktor NSA, general Keith Alexander, je po navedbah britanske mreže BBC zamisel sicer že zavrnil. »To je tako, kot da bi ugrabitelj zajel 50 talcev, jih deset ubil, nato pa rekel: 'V zameno za popolno amnestijo jih ostalih 40 izpustim.' Kaj bi storili?« je dejal.

Poleg tega je po navedbah BBC tudi ameriški State Department sporočil, da se njihovo stališče ni spremenilo: Snowden se mora vrniti v ZDA, kjer mu grozi obtožnica. ZDA so ga obtožile kraje vladne lastnine ter neodobrenega razkrivanja državnih obrambnih informacij in zaupnih obveščevalnih podatkov. Za vsako od obtožb je zagrožena največ desetletna zaporna kazen.