Ob izstrelitvi eksplodirala ruska nosilna raketa

Glede na prve ugotovitve je nesreči botrovala napaka v pogonskem sistemu rakete.

Objavljeno
02. julij 2013 11.31
KAZAKHSTAN-RUSSIA-SPACE-ACCIDENT-FILES
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA
Moskva − Na vesoljskem izstrelišču Bajkonur v Kazahstanu je danes skoraj nemudoma po izstreliti eksplodirala ruska nosilna raketa, ki naj bi v vesolje ponesla tri satelite za satelitski navigacijski sistem Glonas, piše Slovenska tiskovna agencija. Glede na prve ugotovitve je nesreči botrovala napaka v pogonskem sistemu rakete.

Raketa proton-M je eksplodirala neposredno nad območjem izstrelišča, je bilo razvidno iz neposrednega prenosa izstrelitve na spletni strani ruske vesoljske agencije Roskozmos.

Žrtev ali škode ni bilo, so pa zaradi strupenih plinov evakuirali več stavb v okolici. Prebivalce bližnjih krajev, tudi mesta Bajkonur, pa so oblasti pozvale, naj ostanejo v svojih prebivališčih z zaprtimi okni.

Raketa je s svoje načrtovane poti skrenila nekaj sekund po izstrelitvi, nato pa je v zraku razpadl, dodaja STA. Raketa je sicer prenašala 600 ton kerozina, heptila in amila, strupene sestavine raketnega goriva, je povedal vodja kazahstanske vesoljske agencije Talgat Musabajev. Heptil je menda bolj strupen od kemičnega orožja sarin.

Kazahstanske oblasti so okoliške prebivalce poskušale pomiriti in so sporočile, da je večina goriva izgorela v zraku, a nekateri strokovnjaki so opozorili, da bi lahko plinski hlapi prešli tudi v pitno vodo.

Eksplozija predstavlja nov udarec za ruski vesoljski program, ki je v zadnjih letih doživel več nesreč. Med drugim je Rusija že leta 2010 pri neuspešni izstrelitvi naenkrat izgubila tri satelite za sistem Glonas, še piše STA.