Ob obletnici atentata na Hitlerja spomin na žrtve nacizma

Na današnji dan pred 70 leti je skupina vojaških častnikov skušala ubiti Hitlerja in s tem končati II. svetovno vojno.

Objavljeno
20. julij 2014 15.01
Posodobljeno
20. julij 2014 15.20
GERMANY-HISTORY-NAZI-WWII-MEMORIAL-GAUCK
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Berlin - V Nemčiji so ob 70-letnici spodletelega atentata na nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja danes počastili spomin na žrtve odpora in nacizma. Predsednik države Joachim Gauck je odpor proti Hitlerju označil kot zgled boja za človekovo dostojanstvo, svobodo in demokracijo.

Na današnji dan pred 70 leti je skupina vojaških častnikov pod vodstvom polkovnika Clausa von Stauffenberga skušala ubiti Hitlerja in s tem končati drugo svetovno vojno.

Kot je na svečanosti zvezne vlade v Berlinu med drugim poudaril Gauck, nas spomin na tisti dan uči, da »imamo izbiro med delovanjem in nedelovanjem, med govorjenjem in molčanjem.«

Gauck je po svečanosti tudi položil venec v berlinskem Bendlerblocku, kompleksu poslopij, kjer je imela skupina uporniških častnikov sedež in kjer je bil von Stauffenberg s svojimi somišljeniki usmrčen.

V berlinski katedrali je sicer v spomin na žrtve nacizma že zjutraj potekala slovesna maša, številne spominske slovesnosti pa naj bi v Berlinu in drugod po Nemčiji potekale ves dan.

Von Stauffenberg je v okviru zarote, imenovane Operacija Valkira, 20. julija 1944 prinesel bombo v enega izmed Hitlerjevi štabov, Voljči brlog v vzhodni Prusiji. Nacistični voditelj je atentat preživel, saj je nekdo aktovko, v kateri je bila bomba, nehote premaknil za nogo velike konferenčne mize. Zaradi tega je večji del eksplozije odneslo stran od Hitlerja, ki je tako preživel.

36-letnega von Stauffenberga in še štiri sozarotnike so po neuspelem atentatu in poskusu vojaške vstaje še isti večer usmrtili, Hitler pa je nato odredil širše povračilne ukrepe, katerih rezultat je bila usmrtitev več kot 4900 ljudi.