Obale Italije v samo dveh dneh doseglo 4000 imigrantov

Italijanski notranji minister je ocenil, da so samo letos med prečkanjem Sredozemlja prestregli okoli 15.000 imigrantov.

Objavljeno
09. april 2014 17.52
Italy Migrants
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Rim − Italijanske oblasti so sporočile, da je njihove obale v zadnjih dveh dneh doseglo 4000 imigrantov, kar je največ, odkar je Rim po oktobrskih tragičnih brodolomih ob italijanskih obalah sprožil pomorsko operacijo Mare nostrum.

Italijanska mornarica je prestregla okoli 2500 migrantov, ki jih bodo prepeljala v pristanišči Augusta in Pozzallo, preostalih 1500 pa so prestregle trgovske ladje in obalna straža, piše agencija AFP.

»Ladje nenehno pristajajo, kriza pa je v nebo vpijoča,« je za radio Rai Uno dejal italijanski notranji minister Angelino Alfano. »Prav sedaj dve trgovski ladji rešujeta dva čolna s 300 in 361 begunci. Kot kaže, je na enem od njiju najmanj eno truplo,« je dodal.

Alfano je ocenil, da so samo letos med prečkanjem Sredozemlja prestregli okoli 15.000 imigrantov, še okoli 600.000 ljudi iz Afrike in Bližnjega vzhoda pa se po njegovih besedah pripravlja na pot. »Evropa mora vzeti zadeve v svoje roke. Ne moremo reči, da je s tem, ko je Frontexu namenila 80 milijonov evrov, rešila problem,« je dejal.

Italija je po pisanju AFP lani zabeležila 60-odstoten porast prošenj za azil − večinoma so jih vložili begunci, ki so pobegnili pred državljansko vojno v Siriji −, čeprav pa je število pribežnikov, ki dosegajo njene meje, še vedno manjše kot v času arabske pomladi leta 2011.