Obama nabira glasove: Stop deportacijam mladih

Tistih, ki so pred svojim 16. letom nezakonito prišli v ZDA in tam neprekinjeno živijo pet let, ne bodo več deportirali.

Objavljeno
15. junij 2012 19.53
Posodobljeno
15. junij 2012 20.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Washington - Pred novembrskimi predsedniškimi volitvami je Barack Obama, ki se poteguje še za en mandat v Beli hiši, predstavil nov načrt, po katerem tistih, ki so pred svojim 16. letom nezakonito prišli v ZDA, ne bodo več pošiljali v domovino. Po novem bodo tisti, ki so mlajši od 30 let in zadnjih pet let neprekinjejo bivajo v ZDA, lahko tam tudi ostali. Takšnih je po pisanju BBC najmanj 800.000 ljudi.

»Povsem jasno je, da gre za politično odločitev, ki bo Obamovi sicer medli kampanji prinesla nekaj energije,« je zapisal dopisnik BBC William Marquez. Že ves čas je bila ena od občutljivih tem v ZDA, kaj narediti z mladimi, ki so jih v ZDA nezakonito pripeljali starši in so že povsem intergrirani v ameriško družbo, še piše novinar. »Obamova administracija je s tem vsaj ustavila deportacije in mladim dala priložnost, da v ZDA ostanejo.« Nezanemarljivo je, da je danes najmanj 15 odstotkov ameriških državljanov tako imenovanih »latinosov«, zato ne čudi, da bi tudi Barack Obama rad privabil špansko govoreče volivce.

Republikanec Lindsey Graham je medtem dejal, da je Obamova administracija s takšno potezo izbrala politiko namesto vodenja. »Poteza predsednika Obame, da zaobide kongres in ameriško ljudstvo, je nespametna in morda tudi nezakonita«.