Obama spet v Martinem vinogradu, Merklova v hribih, Hollande v službi

Evropski politiki skrbno pazijo, da svojih volivcev ne bi razburili z dolgimi, dragimi in/ali eksotičnimi počitnicami.

Objavljeno
11. avgust 2013 17.24
FRANCE-PRESIDENT-VACATION-HERITAGE-FILES
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je danes začel osemdnevne počitnice na otoku Martha's Vineyard na vzhodni ameriški obali. Obama in njegova soproga Michelle sta na otok, ki je priljubljen med ameriško elito, priletela s helikopterjem, nato pa sta se v avtomobilski povorki odpeljala do strogo varovanega najetega posestva v vasi Chilmark.

Martha's Vineyard se nahaja ob rtu Cod v zvezni državi Massachusetts in velja za priljubljeno poletno pribežališče bogatih Američanov. Tam sta med drugim letovala tudi bivši ameriški predsednik Bill Clinton in bivša prva dama Jackie Kenedy Onassis.

V letih od 2009 do 2011 je Obama vsako poletje na otoku preživel približno deset dni. Igral je golf, užival v piknikih na plaži in obedoval v lokalnih restavracijah. Lani je počitnice preskočil zaradi predvolilne kampanje.

Čeprav bo ameriški predsednik na dopustu, bo ves čas z enim očesom spremljal razmere doma in po svetu. Zato sta skupaj z Obamo v »Martin vinograd« odpotovala tudi svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice in namestnik šefa kabineta Rob Nabors, da bosta lahko predsednika ves čas seznanjala s tekočim dogajanjem.

Merklova »izginila « v Tirolske hribe

Za razliko od Obame pa je nemška kanclerka Angela Merkel konec julija opravila še zadnjo predpoletno tiskovno konferenco, nato pa je izginila na svoje običajne počitnice, z možem planinarit v Tirolske alpe - in popolnoma izginila iz javnosti. Nekateri analitiki so sicer zgroženi, da si nemška kanclerka privošči kar 18 dni počitnic le dober mesec pred volitvami, na katerih njena zmaga še zdaleč ni zagotovljena. Drugi analitiki, ravno obratno, menijo, da je to odlična poteza. S tem daje vtis, da je vse »pod kontrolo« in zmaga na volitvah gotova. Za Nemce je namreč dopust sveta stvar, večino anketiranih (85%) pa prav tako nič ne moti, da prva političarka v državi letuje na tujem.

Putin spet na ribičijo

Ruski predsednik Vladimir Putin, se je, kot je zdaj že tradicija, odpravil v drugi polovici julija na ribičijo v Sibirijo. Tokrat ga je v regijo Tuva spremljal tudi premier Dimitrij Medvedjev.

Ko so prišli posnetki trofejne ribe v javnost, so zlobni jeziki pohiteli s trditvami, da ujeta riba niti približno ni bila tako velika, kot je trdil ponosni ribič. Iz Kremlja so namreč uradno sporočili, da je tehtala 21 kilogramov. Prav tako je bilo precej pozornosti deležno dejstvo, da se je predsednik na svojih dopustniških posnetkih pokazal bolj oblečen kot lani, ko je samozavestno razkazoval mišice.

Sicer pa je ruski predsednik počitnice že zaključil, saj je v Moskvi prisostvoval otvoritvi atletskega svetovnega prvenstva.

Francoski predsednik dovoli le dva tedna dopusta

Kot je že postala poletna tradicija, je francoski predsednik pozval ministre, naj bodo pri svojem dopustu varčni. V skladu z varčevalnimi ukrepi in resnostjo stanja v državi je Francois Hollande sebi privoščil le teden dni dopusta, svojim ministrom pa je naročil, naj si vzamejo največ dva tedna dopusta in naj ostanejo blizu Parizu, če bi jih potreboval v službi; za povrh pa jim je naložil že domačo nalogo z naslovom Francija leta 2023.

Srečanje ministrskega kabineta bo spet 19. avgusta, do takrat pa ministri dopustujejo v Bretaniji, Provansi in po drugih francoskih pokrajinah. Ali bo letos Holllande sploh dopustoval, se še ni odločil, so julija sporočili iz Elizejske palače, če pa že, bo šel za teden dni v rezidenco La Lanterne v Versaillesu pri Parizu, medtem ko bo v Parizu dežural premier Jean Marc Ayrault. Vsekakor je njegova partnerica Valerie Trierweiler s svojimi otroci dopustovala v Grčiji sama in tudi razkošna uradna predsedniška rezidenca v Fort de Braganconu bo samevala.

Previdnost pri dolžini in razkošnosti poletnih počitnic francoskih politikov izhaja iz izkušenj katastrofalnega leta 2003, ko je za posledicami vročinskega vala umrlo kar 15 tisoč ljudi, večinoma starejših, ki so jim v dopustniškem avgustu obrnili hrbet tako sorodniki kot država. Predsednik Jacques Chirac pa je v tem času dopustoval v Kanadi, v Parizu pa ni bilo videti nobenega ministra.

Chiracov naslednik Nicolas Sarkozy je med svojimi državljani hitro zaslovel po razkošnih in eksotičnih počitnicah. Zlasti so mu zamerili, da se je dal povabiti svojemu prijatelju milijonarju na 60-metrsko jahto na križarjenje okoli Malte.

David Cameron na Ibizi

Britanski premier je svoje volilce že razburil z dopustovanjem. Konec maja je z ženo Samantho užival na Ibizi, ko je prišlo do uboja britanskega vojaka Leeja Rigbyja.

Josipović v Baški Vodi

Hrvaški predsednik Ivo Josipović počitnikuje tako kot vsako leto v svoji družinski hiši v Baški Vodi. Mediji so ga med drugim zalotili, kako s prijatelji balina v konobi v bližnji biokovski vasi Šošići.