Obama za novo zakonodajo o nadzoru nad orožjem

Demokratska senatorka Dianne Feinstein pripravlja nov predlog zakona, ki ga bo januarja predstavila kongresu.

Objavljeno
19. december 2012 12.11
US-SHOOTING-SCHOOL-CONGRESS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je sinoči sporočil, da je ameriški predsednik pripravljen podpreti predlog zakona o strožjem nadzoru nad orožjem, ki ga pripravlja senatorka Dianne Feinstein. Po poročanju tujih medijev bo senatorka v osnutku zakona med drugim predlagala ponovno prepoved prodaje avtomatskega in polavtomatskega orožja ter nabojnikov s povečano kapaciteto. Kongresu bo predlagala tudi ukinitev luknje v zakonu, zaradi katere so lahko na sejmih orožje prodajali brez sicer potrebne dokumentacije.

Obama je po petkovem strelskem pohodu na osnovni šoli izrazil pripravljenost za celovito rešitev vprašanja orožarskega nasilja v ZDA, a o podrobnih ukrepih doslej ni govoril. »Aktivno podpira, na primer, predlagani ukrep senatorke Feinsteinove po zakonu, ki bi prepovedal prodajo avtomatskega in polavtomatskega orožja,« je sinoči sporočil Carney.

Senatorka Feinsteinova je po poročanju Guardian leta 1994 aktivno sodelovala pri uvedbi prepovedi prodaje avtomatskega in polavtomatskega orožja, ki se je iztekla leta 2004. Kot je sporočila že včeraj bo novi predlog zakonodaje o nadzoru nad prodajo orožja predstavila januarja, na prvem zasedanju novoizvoljenega kongresa.

Po strelskem pohodu 20-letnega Adama Lanze, ki je na osnovni šoli Sany Hook umoril 20 otrok in šest odraslih, je prodaja avtomatskega in polavtomatskega orožja v ZDA narasla. O povečani prodaji orožja ameriški mediji poročajo po vsakem večjem strelskem incidentu, ko se med delom javnosti, ki zagovarja pravico do orožja, pojavi strah po strožjem nadzoru in zaostritvi zakonodaje.

V Newtownu šole znova odprle svoja vrata

Učenci v Newtownu v zvezni državi Connecticut so danes prvič po tragičnem dogodku sedli v šolske klopi. Pouk se je začel dve uri pozneje kot sicer, šolske hodnike varuje policija, na voljo okoli 4700 učencem pa so tudi psihologi. »V šolah ne bo radosti,« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal 17-letni dijak PJ Hickey. Dodal je še, da se v šolo vračajo zato, da bodo v oporo drug drugemu.

Vrata osnovne šole Sandy Hook medtem ostajajo zaprta.