Obama zbijal šale na račun zdravstvene reforme in republikancev

Obama ni bil edini, ki se je šalil − pri šalah na račun predsednika ni bil zadržan niti televizijski komik Joel McHale.

Objavljeno
04. maj 2014 13.16
OBAMA-DINNER
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Washington − Čeprav javnomnenjske ankete ameriškemu predsedniku Baracku Obami trenutno ne kažejo najbolje, prvi mož ZDA očitno ni izgubil smisla za humor, piše Slovenska tiskovna agencija. Na sinočnji tradicionalni večerji za dopisnike iz Bele hiše je zbijal šale na račun političnih nasprotnikov in medijev, privoščil pa si je tudi marsikatero na svoj račun.

Predsednik se na večerji ni ustavil pred ničemer: šalil se je iz katastrofalnega začetka svoje zdravstvene reforme, ponorčeval iz republikanskih politikov, med drugim iz stalno porjavelega republikanskega kongresnika Johna Boehnerja, privoščil pa si je tudi ameriške televizijske postaje, zlasti CNN, ki da še zmeraj išče ostanke ponesrečenega malezijskega letala, piše STA.

»Leta 2008 je bil moj slogan 'Da, zmoremo'. Leta 2013 je bil moj slogan Control+Alt+Delete,« se je Obama pošalil na račun tehničnih problemov ob začetku delovanja sistema zdravstvenega zavarovanja na spletni strani HealthCare.gov.

Ostal ni dolžan niti republikancem in njihovemu nasprotovanju dvigu minimalne plače. »Če želite dobiti plačilo za to, da nič ne delate, se morate potegovati za kongres tako kot vsi ostali,« je dejal.

Predsednik se je obregnil tudi ob konservativno televizijo Fox News. »Priznaj, Fox, da me boš pogrešal, ko bom odšel. Veliko težje bo prepričati Američane, da je bila Hillary rojena v Keniji,« je dejal Obama, čigar oče je bil rojen v Keniji, in s tem namignil na morebitno kandidaturo Hillary Clinton za predsednico ZDA leta 2016.

Sicer pa Obama ni bil edini, ki se je šalil na svoj račun. Televizijski komik Joel McHale, ki ga je združenje dopisnikov povabilo na sprejem kot glavnega govorca, ni bil ravno zadržan pri šalah na račun predsednika. Pohvalil je Obamove dosežke in kot najljubšo izmed predsednikovih šal izpostavil njegovo izjavo, da bo zaprl zapor v Guantanamu na Kubi, piše STA. Komik je tudi prepričan, da bi bila Hillary Clinton glede na obstoječe razlike pri plačah med spoloma dobra izbira za novo predsednico ZDA, saj bi bila za 30 odstotkov cenejša.

Letošnje večerje se je udeležilo okoli 2600 novinarjev in drugih znanih osebnosti iz sveta filma in glasbe, med njimi hollywoodski zvezdnik Robert de Niro, letošnja oskarjevka Lupita Nyong'o, Patrick Stewart, Jessica Simpson in televizijska igralka Sofia Vergara, še piše STA.