Obtožnica proti Michaelu Flynnu zavržena

Prizivno sodišče v primeru nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost pritrdilo tožilstvu.
Fotografija: Nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost  general Michael Flynn. Foto Saul Loeb Afp
Odpri galerijo
Nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost  general Michael Flynn. Foto Saul Loeb Afp

New York – Nekdanjemu svetovalcu Donalda Trumpa za nacionalno varnost Michaelu Flynnu ne bo treba na proces zaradi laganja o pogovorih z nekdanjim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom, prizivno sodišče je podprlo odločitev tožilstva za zavrženo obtožnico. Flynn je priznal laganje, a gre v optiki sedanje administracije bolj za vprašanje, če so ga agenti FBI k temu pripravili na dvomljive načine in še bolj, ali so leta 2016 poskušali onemogočiti republikanskega predsedniškega kandidata.

Republikanski predsednik govori o aferi Obamagate. Foto Christof Stache Afp
Republikanski predsednik govori o aferi Obamagate. Foto Christof Stache Afp


Ameriški demokrati so tudi s primerom generala in nekdanjega voditelja vojaške obveščevalne službe poskušali dokazati Trumpovo sodelovanje z ruskim vmešavanjem v predsedniške volitve iz leta 2016, potem ko se Flynn ni zavedal, da so njegov pogovor z ruskim veleposlanikom snemali.

Z njegovim priznanjem je bil za demokrate trden eden od stebrov preiskave nekdanjega direktorja FBI-ja Roberta Muellerja o ruski zaroti. Nova Flynnova odvetnica Sydney Powell pa je izbrskala številne  nepravilnosti v delovanju FBI-ja, interne preiskave pravosodnega ministrstva pa preiskujejo morebitno širšo zaroto obveščevalnih služb prejšnje demokratske administracije Baracka Obama proti Trumpu.

Demokrati odmeve afere Watergate vidijo v delovanju sedanjega pravosodnega ministra Williama Barra. Foto Nicholas Kamm Afp
Demokrati odmeve afere Watergate vidijo v delovanju sedanjega pravosodnega ministra Williama Barra. Foto Nicholas Kamm Afp


Odločitev prizivnega sodišča najbrž ne bo prepričala tistih, ki so že doslej verjeli v Flynnovo – in Trumpovo – krivdo, in res demokratsko nadzorovani pravosodni odbor predstavniškega doma pravkar preiskuje domnevno politično pristranskost pravosodnega ministra Williama Barra.

In če Trump in njegovi primer Michaela Flynna in druge, s katerimi so ga poskušali onemogočiti politični nasprotniki, po zgledu afer predsednika Richarda Nixona označujejo  za Obamagate, o Watergateu svojih nasprotnikov govorijo tudi demokrati.

Komentarji: