Ocampo zahteval zaporni nalog tudi za sudanskega obrambnega ministra

Abdelrahim Mohamed Husein je osumljen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med letoma 2003 in 2004.

Objavljeno
02. december 2011 16.33
Posodobljeno
02. december 2011 16.49
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Haag - Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno-Ocampo je zahteval mednarodni zaporni nalog za sudanskega obrambnega ministra zaradi zločinov v Darfurju. Tožilec je dejal, da je Abdelrahim Mohamed Husein osumljen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med letoma 2003 in 2004. Kdaj bo ICC odločil o morebitni izdaji zapornega naloga, za zdaj ni znano.

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je zaradi zločinov in genocida v sudanski pokrajini Darfur že leta 2008 izdalo nalog za sudanskim predsednikom Omarjem el Baširjem.

Sudanski vladni predstavnik Rabbie Abdal Attie je Ocampovo zahtevo označil za »absurdno«. Za BBC je dejal, da je haaško sodišče zgolj orodje v rokah Zahoda, ki si prizadeva destabilizirati Sudan. Zatrdil je, da nalog ne bo vplival na državo.

Moreno-Ocampo navaja zločine, ki so jih vladne sile v Darfurju zagrešile v letih 2003-2004, ko je bil Mohamed Husein notranji minister in posebni odposlanec sudanskega predsednika. Zaradi bombardiranj in pobijanj je z domov zbežalo več kot štiri milijone ljudi.