Oči Izraela uprte v sirsko kemično orožje

Razmere v Siriji se vse bolj zaostrujejo, zaradi česar se bodo danes v Dohi sešli zunanji ministri Arabske lige.

Objavljeno
22. julij 2012 18.19
E. R., Delo.si
E. R., Delo.si
Damask, Tel Aviv, Doha, Kairo - Razmere v Siriji, kjer potekajo siloviti spopadi med uporniki in silami režima, se vse bolj zaostrujejo, zaradi česar se bodo danes v Dohi sešli zunanji ministri Arabske lige. Izrael medtem skrbi, da bi po morebitnem zlomu režima sirskega predsednika Bašarja al Asada v napačne roke prišlo sirsko kemično orožje, poroča STA.

Zunanji ministri držav članic Arabske lige se bodo danes sestali v prestolnici Katarja. Po mnenju opazovalcev bo večji del razprave namenjen kritiki mirovnega načrta posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Vse hujši spopadi v Siriji namreč pričajo o tem, da načrt ne deluje.

Da so razmere v Siriji več kot resne, meni tudi izraelski obrambni minister Ehud Barak. Že v petek je sporočil, da je izraelski vojski naročil začetek priprav na posredovanje v Siriji. Danes je poudaril, da Izrael ne bo dovolil, da bi sirski arzenal kemičnega orožja prišel v roke radikalnih islamističnih skupin, kot so na primer libanonski šiiti ali gibanje Hezbolah.

V primeru tovrstne nevarnosti se bo Izrael »dostojanstveno branil«, je še zagotovil. Ob tem so se pojavila ugibanja, da se Izrael pripravlja na operacijo prevzema nadzora nad sirskim kemičnim orožjem. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Barak tovrstnih ugibanj ni ne potrdil ne zanikal. Dejal je le, da »ne bi bilo prav na tem mestu govoriti o tem, kdaj bomo ukrepali, če bomo ukrepali, in kako«.

Izraelski strah pred tem, da bi se sirskega orožja polastilo gibanje Hezbolah, sicer ni neutemeljen, saj ima slednje judovsko državo za svojega smrtnega sovražnika. Izrael se boji, da bodo Hezbolahovi voditelji glede uporabe kemičnega orožja imeli precej manj pomislekov, kot jih ima al Asad.

Sirski režim pa se medtem ne glede na vse silovitejši pritisk upornikov skuša postaviti na noge. Al Asad je tako danes sprejel novega poveljnika vojske, generala Alija Ajuba, in mu dal navodila za nadaljnje delovanje, je danes poročala sirska televizija.

Ajub je na položaju nasledil Fahda al Freidža, ki je po smrti nekdanjega sirskega obrambnega ministra Dauda Radžihe prevzel njegov položaj. Radžiha je bil skupaj s tremi drugimi pomembnimi sirskimi državniki ubit v napadu uporniške Svobodne sirske vojske.