Od grenlandskega ledenika se je odlomil masiven kos ledu

Ledena gora ima dvakratno površino newyorškega otoka Manhattan, kar je okrog 120 kvadratnih kilometrov.

Objavljeno
19. julij 2012 13.18
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Washington - Od ledenika na Grenlandiji se je odlomila ogromna ledena gora, so pokazali v sredo objavljeni satelitski posnetki ameriške vesoljne agencije Nasa.

Satelitski posnetki kažejo, kako se je masiven kos ledu odlomil od ledenika Petermann na severozahodni obali Grenlandije. Ledena gora ima dvakratno površino newyorškega otoka Manhattan, kar je okrog 120 kvadratnih kilometrov.

Od istega ledenika sta se že leta 2010 odlomili dve ledeni gori, ki sta bili celo dvakrat večji od sedanje, piše Slovenska tiskovna agencija.

Nasa je sporočila, da je bila razpoka v ledeniku vidna že leta 2001 in da je njihov satelit Aqua odlom posnel 16. in 17. julija.

Oceanograf Andreas Muenchow z univerze v Delawaru je po pisanju STA povedal, da se ledene gore morda zdijo ogromne, vendar se večina taljenja ledu dogaja 600 metrov pod površjem, kjer se ledenik sreča s kamnito podlago in je oceanska voda veliko toplejša kot na površju.

»Največje količine ledu se stalijo s pomočjo morja na večji globini. Ta proces ni viden in se ga ne more posneti s sateliti,« je povedal Muenchow.

Po njegovih besedah se vode Atlantskega oceana, ki talijo led, očitno segrevajo. »Nekatere spremembe so dramatično vidne, kot je na primer odlom ledene gore. Druge, morda veliko pomembnejše, pa velikokrat niso vidne,« je še zapisal Muenchow.