Odstopil alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika

Odstopil je po množičnih protestih, sprožitev postopka njegove odstavitve zahteva tudi alžirska vojska.
Fotografija: Odstop 82-letnega predsednika Abdelaziza Bouteflike, ki je bil na oblasti dve desetletji, so v minulih tednih zahtevali na množičnih protestih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Odstop 82-letnega predsednika Abdelaziza Bouteflike, ki je bil na oblasti dve desetletji, so v minulih tednih zahtevali na množičnih protestih. FOTO: Reuters

Predsednik Alžirije Abdelaziz Bouteflika je odstopil, poročajo mednarodne tiskovne agencije, ki se sklicujejo na alžirsko tiskovno agencijo APS in druge tamkajšnje medije. O odstopu je obvestil ustavni svet države, v veljavo je stopil takoj.

Odstop 82-letnega predsednika, ki je bil na oblasti dve desetletji, so v minulih tednih zahtevali na množičnih protestih, že pred odstopom se je odpovedal načrtom, da bi se potegoval za še peti mandat.

Za to, da bi Boutefliko, ki ga je pred šestimi leti zadela kap, nakar se je redkeje pojavljal v javnosti, razglasili za nesposobnega opravljanja predsedniške funkcije, si je prizadeval tudi vrh alžirske vojske, ki ima v državi pomembno politično moč. Njen voditelj general Ahmed Gaid Salah je danes zahteval sprožitev postopka njegove odstavitve.

Abdelaziz Bouteflika in general Ahmed Gaid Salah. FOTO: Eric Feferberg in Farouk Batiche/AFP
Abdelaziz Bouteflika in general Ahmed Gaid Salah. FOTO: Eric Feferberg in Farouk Batiche/AFP


Vodje množičnih protestov so zavrnili tudi ponudbo Bouteflike, da bi funkcijo opravljal do 28. sprila, ko bi se mu iztekel mandat. Protestniki so zahtevali tudi spremembo političnega sistema v državi. Vladajoča Nacionalna osvobodilna fronta, ki je predsedniku prav tako umaknila podporo, je že obljubila pripravo nacionalne konference, katere tema bi bile reforme.

Komentarji: