Opozicija bo vztrajala kljub izgubi Masaye

Danes mineva devetintrideset let od sandinistične revolucije, ki je strmoglavila diktatorja Somozo.
Fotografija: Pripadniki nikaragovskih specialnih enot v Monimbóju, Masaya. FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters
Odpri galerijo
Pripadniki nikaragovskih specialnih enot v Monimbóju, Masaya. FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters

Managua – Provladne sile so v torek, tik pred 39. obletnico sandinistične revolucije in tri mesece po začetku množičnih protestov, ponovno zavzele mesto Masaya, ki je veljalo za utrdbo opozicije aktualne vlade predsednika Daniela Ortege.

Informacije o tem, koliko žrtev so zahtevali spopadi med provladnimi silami in protestniki v soseski Monimbó, niso enotne. Nekateri prebivalci Masaye pripovedujejo o »več« žrtvah in »masakru«, drugi so lokalnim medijem povedali, da so zdaj »osvobojeni«. Policija je pridržala več pripadnikov opozicije, približno 200 ljudi je po navedbah Álvara Leive iz Združenja za človekove pravice (z)bežalo pred provladnimi enotami.

Oboroženi civilist, podpornik Ortegove vlade, ob barikadah po ponovnem zavzetju Masaye FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters
Oboroženi civilist, podpornik Ortegove vlade, ob barikadah po ponovnem zavzetju Masaye FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters


Ponovno zavzetje Masaye tik pred obletnico sandinistične revolucije, ki je 19. julija 1979 z oblasti odnesla diktatorja Anastasia Somozo, ima velik simbolni pomen, saj so se sandinisti pred devetintridesetimi leti proti prestolnici Managvi odpravili prav iz (zdaj najbolj uporne) Masaye. Vodil jih je danes 72-letni aktualni predsednik Ortega, ki se skupaj s svojo ženo in podpredsednico Rosario Murillo srečuje z zahtevami po odstopu.



Od začetka množičnih demonstracij pred natanko tremi meseci je v nasilju med opozicijo in provladnimi silami umrlo več kot 350 ljudi, 2100 je bilo ranjenih, navaja nikaragovsko Združenje za človekove pravice. A ne glede na »uspeh« Ortegu zvestih sil v Masayi so opozicijski aktivisti – mnogi od njih se zdaj skrivajo – odločeni vztrajati v svojih zahtevah po odstopu predsednika. Opozicijo podpira tudi večina mednarodne skupnosti; včeraj je, denimo, nasilje provladnih sil v resoluciji obsodil tudi stalni svet Organizacije ameriških držav.

Rušenje barikad, ki so jih postavili protestniki. FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters
Rušenje barikad, ki so jih postavili protestniki. FOTO: Oswaldo Rivas/Reuters

Komentarji: