Osebje ZN iz varnostnih razlogov zapušča Libijo

Odločitev o evakuaciji je padla dan po spopadih med rivalskima uporniškima skupinama na letališču v Tripoliju.

Objavljeno
14. julij 2014 21.23
LIBYA-UNREST-AIRPORT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Tripoli - Združeni narodi so danes obelodanili, da zaradi slabšanja varnostnih razmer iz Libije umikajo svoje osebje. Odločitev o evakuaciji je padla dan po smrtonosnih spopadih med rivalskima uporniškima skupinama na mednarodnem letališču v Tripoliju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Po zadnjih spopadih v nedeljo in zaradi zaprtja mednarodnega letališča v Tripoliju je misija (ZN v Libiji - Unsmil) zaključila, da ne bo mogla istočasno nadaljevati z delom in zagotavljati varnosti svojega osebja,« je Unsmil zapisal v izjavi.

Po navedbah misije gre sicer za začasen ukrep. »Osebje se bo vrnilo takoj, ko bodo varnostne razmere to dopuščale. Združeni narodi, ki so libijskemu ljudstvu stali ob strani v revolucijo leta 2011, jih ne bodo zapustili, medtem ko si prizadevajo izgraditi demokratično državo,« je še zapisala misija ZN.

Po pisanju AFP, ki se sklicuje na navedbe prič, je konvoj ZN v nedeljo zapustil Tripoli in se odpravil v smeri meje s Tunizijo.

V nedeljskem spopadu med Operativno celico libijskih revolucionarjev, ki je sestavljena iz islamističnih milic in naj bi predstavljala oboroženo krilo islamistov v libijskem parlamentu, ter skupino Zintan, ki je glavna podpornica liberalcev v parlamentu, je umrlo najmanj šest ljudi, letališče v libijski prestolnici pa so zaprli za tri dni.

Do spopadov je prišlo nekaj tednov po drugih parlamentarnih volitvah v zgodovini države, ki so jih bili primorani sklicati zaradi politične krize. Ta je vrhunec dosegla februarja, ko je parlament, ki bi mu moral mandat poteči, odločil, da si ga podaljša do decembra, še poroča STA.