Ovse: Volitve v Črni gori demokratične, a obstajajo pomanjkljivosti

Zmago na volitvah je že ponoči razglasil Milo Đukanović, ki je napovedal, da bo oblast v državi ostala nespremenjena.

Objavljeno
15. oktober 2012 08.21
Posodobljeno
15. oktober 2012 08.21
MONTENEGRO-VOTE-EU
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Podgorica − Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je v odzivu na nedeljske predčasne parlamentarne volitve v Črni gori zapisala, da so volitve potekale v »mirnem in pluralističnem ozračju ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic«. Kljub temu je organizacija po pisanju Slovenske tiskovne agencije opozorila tudi na nekatere pomanjkljivosti.

Kot je na novinarski konferenci poudaril posebni koordinator, ki je vodil opazovalno misijo Ovseja, in vodja delegacije parlamentarne skupščine Ovseja Roberto Battelli, je treba nadgraditi volilne sezname, regulirati vprašanje financiranja predvolilne tekme in rešiti vprašanje pritožbenega postopka.

Vodja delegacije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (Pace) Christopher Chope pa je opozoril na zlorabe administrativnih sredstev ter pomanjkanje transparentnosti v predvolilni kampanji in financiranju strank.

Mednarodno opazovalci so sicer sporočili še, da je bila predvolilna kampanja poštena, proces registracije kandidatov pa transparenten.

Njihovi sogovorniki pa so opozorili na zlorabo državnih virov ter kršitve prepovedi, da bi javni sektor sodeloval v predvolilni kampanji. Pomisleki so se nanašali tudi na kakovost glasovnic, piše STA.

Največ glasov koaliciji Evropske Črne gore

Na parlamentarnih volitvah v Črni gori je po začasnih podatkih Centra za monitoring (CEMI) koalicija Evropska Črna gora, na čelu katere je Demokratska stranka socialistov (DPS), osvojila 45,5 odstotka glasov podpore in naj bi v parlamentu imela 39 poslancev.

Demokratska fronta je osvojila 20 poslanskih mandatov, Socialistična narodna stranka devet mandatov, Pozitivna Črna gora pa je samo pet mesecev po ustanovitvi uspela osvojiti sedem poslancev.

Bošnjaška stranka(BS) je dobila tri mandate, poslanca bo imela tudi Hrvaška državljanska pobuda. Preostale mandate naj bi dobile albanske narodne stranke.

Đukanović razglasil zmago

Vodja Demokratske stranke socialistov (DPS) Milo Đukanović je sicer že ponoči razglasil zmago koalicije Evropska Črna gora na nedeljskih parlamentarnih volitvah in napovedal, da bo oblast v tej državi v prihodnjem obdobju ostala nespremenjena, piše STA.

»Dosegli smo odličen rezultat in veliko zmago,« je ob simboličnem odprtju penečega vina dejal Đukanović in dodal: »Še naprej bomo nosili breme odgovornosti za razvoj Črne gore. Prioriteta v prihodnjem obdobju bo izboljšanje kakovosti življenja vseh državljanov.«

Đukanović je še poudaril, da je črnogorska vladajoča koalicija ena od redkih v Evropi, ki je gospodarski krizi navkljub uspela ohraniti oblast, dodaja STA.